Magazin

Sezona roštiljanja na otvorenom je u punom jeku: Ovako ćete se zaštititi od trovanja hranom

Pravilno čuvanje i priprema namirnica su jedan od glavnih preduslova za roštiljanje u prirodi bez ozbiljnijih posledica po zdravlje, jer su na visokim temperaturama trovanja veoma česta pojava. Kako treba čuvati roštiljsko meso, kao i na šta obratiti pažnju prilikom njegove pripreme objasnili su stručnjaci za bezbednost hrane.
Sezona roštiljanja na otvorenom je u punom jeku: Ovako ćete se zaštititi od trovanja hranom© Canva / simonkr

Vreli dani koji su pred nama su idealni za pravljenje roštilja sa porodicom i prijateljima, a uz poneko piće i dobru muziku nezaboravan provod je zagarantovan. Još ako je druženje organizovano pored neke reke ili bazena, nema mu premca. Međutim, jedna stvar može pokvariti roštiljanje - trovanje mesom i drugim namirnicama.

Način čuvanja i pripreme mesa je od izuzetnog značaja

Najvažnija stvar o kojoj bi trebalo da vodite računa jeste način čuvanja mesa, jer se na visokim temperaturama mikroorganizmi u njemu razmnožavaju neuporedivo većom brzinom nego u standardnim uslovima. Dakle, idealno bi bilo da se meso za roštilj što duže drži u hermetički zatvorenim posudama i na hladnom (u rashladnoj torbi), daleko od direktnih sunčevih zraka.

Pored toga, od velike je važnosti da ostale namirnice koje se serviraju sirove, kao i već spremljena hrana, ni u kom slučaju ne dođu u kontakt sa sirovim mesom. Ne smeju se koristiti čak ni isti tanjiri ili daske za sečenje. Ukoliko se to dogodi, na namirnicama mogu ostati bakterije, koje će potom dospeti u vaš organizam, upozoravaju stručnjaci u intervjuu za portal Jahu Lajv.

Različite vrste mesa zahtevaju drugačiju pripremu

Jako je važno i na koji se način hrana priprema, najviše kada je reč o mesu, ribi i plodovima mora. Iako se sve te namirnice termički obrađuju, ne postoji univerzalno pravilo za njuhovu pripremu, već dužina spremanja i temperatura na kojoj se ono peče zavisi od vrste mesa. Za deblje parčiće mesa trebaće nešto više vremena, dok se fileti pripremaju kraće.

Većim komadima mesa biće potrebno između 10-ak i 15 minuta na roštilju, dok se pileće belo meso i otkošteni bataci spremaju u proseku između 10 i 12 minuta, zavisno od debljine mesa. Riba se priprema nešto kraće - filetima je dovoljno između 6 i 10 minuta da budu potpuno spremni za jelo, dok se kobasice spremaju najkraće, maksimalno 5 minuta.

image