Magazin

Kako pripremiti meso za roštilj kao šef kuhinje

Sutra, tačnije zorom, mnogi od nas će krenuti putem izletišta na prvomajski uranak. Pod tim se podrazumeva boravak u prirodi, ali i spremanje roštiljskog mesa. Zato, u nastavku, pročitajte neke kulinarske smernice zbog kojih će ukus mesa biti kao da je šef kuhinje pravio.
Kako pripremiti meso za roštilj kao šef kuhinje© Samer Daboul/pexels

Mnogi misle da je za dobro meso sa roštilja potrebna kvalitetna namirnica, žar i so. U ovome ima istine, ali da bi meso bilo mekano, sočno i "dimnog" ukusa, neophodno je ipak da se malo potrudimo i sledimo par saveta iskusnih kuvara.

Kakav ugalj izabrati 

Roštilj, u svom najosnovnijem obliku je alhemija drveta, dima i mesa, tako da "gorivo" koje koristimo dramatično utiče na ukus. Najbolje je da koristimo ćumur sa različitim komadima tvrdog drveta kao što su hrast, jabuka... Izbegavati ugalj koji način miriše na benzin, jer će to veoma uticati na hranu.

Sam roštilj mora da bude vruć, ali ne previše - ako ne možemo da stojimo blizu, ne bi trebalo da spremamo na njemu. Upaliti ga dovoljno rano da plamen ima vremena da se ugasi pre nego što počnemo - ugalj treba skoro da izgori i da bude obložen belim pepelom. U poslednjoj sekundi dobro začiniti meso i ne bi trebalo koristite ulje, jer ako je roštilj odgovarajuće temperature, meso se neće lepiti, piše Gardijan.

Pre nego što meso "bacimo" na roštilj, poželjno je da bude na sobnoj temeraturi neko vreme. Idelano bi bilo da su parčad isečena na oko 4 centimetra debljine, a ko su deblja, možemo ih malo zaseći. Treba da ga dobro posušimo pre nego što stavimo začine.

Staviti meso na roštilj jedan minut pre okretanja, a zatim ga okreti svaki minut ili dok ne postignete primamljivu karamelizaciju. Uvek pomeriti meso ako plamen iskoči – to znači da se mast zapalila, što može učiniti da bude previše zadimljeno.

Ne bi trebalo da prenatrpavamo roštilj - ostaviti dovoljno prostora između svakog komada mesa, tako da kiseonik može da stigne do uglja. Nemoguće je dati tačna vremena pečenja - zavisi od debljine mesa, da li je svinjsko ili juneće i temperature roštilja.

Kontrolisanje temperature može se naučiti samo kroz praksu, ali opšta smernica bi bila da roštiljamo na umerenom, laganijem žaru.

Povrće na roštilju

Može da se jede kao prilog, ali i kao glavno jelo onim osobama koji poste. Za roštilj kao stvorene su tikvice, patlidžan, paprike, šampinjoni. Tanko ih iseći, posoliti dok su na roštilju i stvaviti na laganu vatru kako ne bi zagoreli.

image