Magazin

Duh Nikolaja II je već čitav jedan vek stalni "stanar" Ermitaža: Gde on posebno voli da zastane

Muzej Ermitaž je poput portala u svet istorije i umetnosti. U njegovim zidinama se još od 1764. godine čuvaju najznačajnija remek-dela poznatih slikara i vajara. Međutim, to nije jedino čime se ova riznica može pohvaliti - prema legendi, u njegovim nedrima "živi" i duh poslednjeh ruskog cara, Nikolaja II.
Duh Nikolaja II je već čitav jedan vek stalni "stanar" Ermitaža: Gde on posebno voli da zastane© Wikimedia Commons / Nikolay Bogdanov-Belsky

Epoha Carske Rusije završila se pre više od jednog veka, ali život članova dinastije Romanov ne prestaje da intrigira javnost. To i ne bi bilo toliko iznenađujuće da je reč o naslednicima porodice, ali ne, oni nisu u centru pažnje - šou redovno "krade" duh imperatora koji se "nastanio" u Zimskom dvorcu Sankt Peterburga.

Duh Nikolaja II luta Ermitažom već 100 godina, ali na jednom mestu posebno voli da se zadrži

Prema legendi koju već decenijama prepričavaju zaposleni u jednom od najlepših muzeja na svetu, duh poslednjeg ruskog imperatora, Nikolaja II, nastanjen je u zidovima Ermitaža. Tokom dana on mirno spava sakriven od očiju posetilaca koji su došli da uživaju u remek-delima poznatih umetnika, ali kada padne mrak - izlazi da još malo prošeta raskošnim hodnicima i salama muzeja.

Kako pričaju zaposleni, duh imperatora izgleda isto kao i za vreme vladavine, a ni karakter mu nije ništa drugačiji - i dalje je onako "stidljiv i skroman" dok sitnim koracima korača po parketu Zimskog dvorca, kao da se plaši da ne privuče neželjene poglede. U svojim šetnjama, on gotovo uvek zastane ispred voštane figure cara Petra I u tamnom hodniku, simbolično mu odajući počast.

Zbog čega je Nikolaj II odabrao baš Ermitaž

Niko ne zna tačno da objasni zbog čega je izbor Nikolaja II pao baš na Ermitaž, ali se pretpostavlja da ga ovaj muzej podseća na njegovu porodicu i asocira na moć nekadašnje Carske Rusije. Veruje se i da Nikolaj u Zimskom dvorcu ne samuje, već da mu se s vremena na vreme u noćnim šetnjama kompleksom pridruže i ostali članovi dinastije: Katarina Velika, Aleksandar II i Nikolaj I.

Za razliku od svog imenjaka, Nikolaj I neuporedivo "upadljiviji" - njegovi koraci gotovo da odzvanjaju mračnim hodnicima, a nekada se kreće toliko brzo da zaposleni osećaju i dašak vetra. Tako makar kaže legenda koja kruži Sankt Peterburgom. Istina, nema ko da mu zameri, jer je Zimski dvorac nekada bio i njegov dom.

image