Magazin

Zbog čega duh ruskog cara Pavla I dva veka luta hodnicima misterioznog Mihajlovskog zamka

Mihajlovski zamak u Sankt Peterburgu krije mnoštvo tajni, a ovo mesto privlači već vekovima sve ljubitelje mistike i paranormalnih aktivnosti. Noću se u njemu mogu čuti čudni zvuci, dok praznim hodnicima neretko luta duh ruskog imperatora Pavla I. Šta se krije ispod zamka, pa pokojni car odbija da ga napusti?
Zbog čega duh ruskog cara Pavla I dva veka luta hodnicima misterioznog Mihajlovskog zamka© Canva / alexandraivankovich

Tajanstveni Mihajlovski zamak odvajkada je poznat po svojim mračnim tajnama, budući da je upravo ovde ruski imperator Pavle I ubijen tokom dvorskog prevrata 1801. godine. Od tada, duša ruskog monarha ne može da nađe svoj mir, i luta hodnicima sa svećom u ruci, uterujući strah u kosti svim posetiocima zamka.

Tajni prolazi, rovovi i magični simboli

Na mestu današnjeg Mihajlovskog zamka ranije se nalazio letnji dvorac porodice Romanov, ali je nakon smrti svoje majke, Pavle I odlučio da se on sruši do temelja i sagradi nova rezidencija. Zamak je dobio ime po Arhangelu Mihajlu, a sagrađen je tako da carskoj dinastiji pruži najveću moguću zaštitu i bezbednost - do njegove spavaće sobe vodio je poseban tajni prolaz, oko zamka su se nalazili duboki rovovi i visoke zidine, a pored svega toga, članove imperatorske dinastije čuvali su i magični simboli predstavljeni na zidovima zamka.

Nažalost, ništa od toga Pavla I nije sačuvalo od sigurne smrti, i samo 40 dana nakon preseljenja u Mihajlovski dvorac, car je ošamućen zlatnom tabakerom, a zatim i ubijen maramom u sopstvenoj spavaćoj sobi. Saglasno istorijskim izvorima, glavni organizator i zagovornik protiv Pavla I bio je njegov sin i naslednik prestola, Aleksandar I.

Pokojni imperator koji luta zamkom i uzima duše 47 prolaznika

Nakon ubistva Pavla I, na vlast je već sutradan stupio njegov sin, a ubice nikada nisu kažnjene - štaviše, dobile su nagrade i nastavili službu. Cela "operacija" je bila obavijena velom tajni. Ubrzo nakon toga, dinastija Romanov je napustila zloglasni Mihajlovski dvorac, ali je sam car, odnosno njegov duh, ostao tamo da živi. O ovome svedoče čuvari i retki prolaznici koji bi u mraku viđali plamičak sveće koji se kreće kroz hodnike i odaje.

Priče su se ubrzo proširile Peterburgom, a Pavlov naslednik, car Aleksandar I je odlučio da im stane na put i na mestu spavaće sobe pokojnog oca sagradi hram - ne bi li se duh njegovog oca primirio i konačno otišao na onaj svet. Ali, ni to nije urodilo plodom, pokojnog Pavla I ništa nije moglo oterati iz njegove rezidencije. Priče meštana uskoro su postale još strašnije: navodno je on svake godine na dan svoje smrti stajao pokraj prozora i brojao prolaznike, sve dok ne bi izbrojao 47 (jer je ubijen u 47. godini života) - tada bi prestajao da broji i 47 duša uzimao sebi.

Šta je sakriveno ispod Mihajlovskog zamka

Po rečima istoričara i istraživača, kada je Pavla I dobio titulu Velikog Magistra Malteškog Ordena, vitezovi su mu darovali brojne hrišćanske relikvije, koje je on sakrio ispod temelja zamka, daleko od radoznalih pogleda. Nakon smrti, Pavle I nije mogao da dragocenosti ostavi bez nadzora, te je, prema legendi, rešio da bi najbolje bilo da ih sam čuva, danonoćno obilazeći prostorije i motreći da niko ih niko ne nađe. Da li su dragocenosti zaista ispod zamka? Mišljenja su podeljena, ali je jedno sigurno: i da jesu, i da nisu, do njih svakako niko neće doći, budući da su svi tajni prolazi već davno zatvoreni i zaečaćeni.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner