Magazin

Gnezdo vatrenog orla: Koje tajne krije najčudniji objekat u Sibiru koji izaziva erupciju adrenalina

Gusta sibirska tajga, nepregledni horizonti kojima lutaju divlje zveri i u sred tih krajolika - neobična struktura kupastog oblika sačinjena od izdrobljenih stena. Ovako izgleda Patomski krater, jedno od najmističnijih mesta na Zemlji koje već više od 70 godina naučnicima ne da mira.
Gnezdo vatrenog orla: Koje tajne krije najčudniji objekat u Sibiru koji izaziva erupciju adrenalina© Wikimedia Commons / Dmitry Semenov

Istorija Patomskog kratera podseća na početak nekog avanturističkog romana: daleke 1949. godine geolog po imenu Vadim Kolpakov šetao je sibirskom tajgom sakupljajući informacije o terenu kako bi napravio mapu, ali je potpuno neočekivano nabasao na nešto što nije očekivao da će videti. U sred ravnice pred njime je stajalo uzvišenje kupastog oblika, okruženo visokim drvećem. 

Jedinstvena formacija za koju mnogi misle da je ukleta

Oblik Patomskog kratera je jedinstven: na vrhu uzvišenja nalazi se prstenasto udubljenje, dok je sam centar kratera izdignut i neobičnog, loptastog oblika. Kao da se unutra nalazi neka kugla kojoj ni vetar ni padavine ne mogu ništa. Ali, to nije ono što je najzanimljivije! Oko samog kratera osim drveća ne postoji gotovo ni jedan drugi oblik flore ili faune, kao da je mesto ukleto.

Svako istraživanje "Gnezda vatrenog orla" je bilo obeleženo nekom tragedijom

Detaljnija istraživanja ovog prirodnog fenomena počela su tek u 21. veku, ali ni jedno nije zaobišla neka tragedija. Najdramatičniji događaj vezuje se za 2005. godinu, kada je vođa ekspedicije Jevgenij Vorobjov na samo kilometar od cilja, ničim izazvan, doživeo srčani udar i preminuo na mestu. Zbog niza nemilih događaja narod je ovu strukturu nazvao "Gnezdo vatrenog orla".

Kako je nastao Patomski krater je misterija

Starost Patomskog kratera se procenjuje na oko 500 godina, ali je njegovo poreklo ono što naučnici nikako ne mogu da odgonetnu. Hipoteze o nastanku ove kamene strukture su najrazličitije: neki smatraju da je ona nastala kao posledica pada NLO, drugi - da je u pitanju krater koji se formirao nakon pada meteorita, treći - da je to ostatak "mrtvog" vuklana, a četvrti - da je on nastao kao posledica implozije u podzemlju tokom stvaranje večnog leda.

Turistička atrakcija koja godišnje privuče na hiljade avanturista

Danas je "Gnezdo vatrenog orla" jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Sibira, koja privlači pažnju ne samo naučnika i istraživača, već i ljubitelja nezaboravnih avantura. Do samog vrha kratera organizuju se posebne adrenalinske ekspedicije koje traju po nekoliko dana, a neverovatna energija koja okružuje ovo mesto u turistima izaziva pravu erupciju emocija.

image