Magazin

Kako zaštititi automobil od jakog nevremena i grada

Olujni vetar koji nosi sve pred sobom, jake padavine i grad ovih dana oštetili su veliki broj automobila. Budući da su vremenske neprilike sve češće, ovi saveti mogu biti zlata vredni ako i vaš "ljubimac" stoji parkiran na ulici.
Kako zaštititi automobil od jakog nevremena i grada© Canva / Antonio Gravante

Automobil za većinu vlasnika nije samo prevozno sredstvo: on je verni saputnik gde god da se krene i delić ličnog prostora u kome ne važe uobičajena pravila. Baš iz tog razloga je briga o četvorotočkašu važan deo života. Ipak, u vremenskim uslovima kakvi su ovih dana pogodili veći deo naše zemlje, zaštititi "ljubimca" od naleta olujnog vetra, munja i grada je pravi pravcati izazov. Može li išta pomoći kada se sa neba obruše nemilosrdne ledene kugle?

Upotreba zaštititnih navlaka za automobil je najbolja solucija

Zaštitne navlake sa automobil su najbolje moguće rešenje za sve vlasnike koji nemaju garažu ili makar natkriveno parking mesto ispred kuće ili zgrade. Ove navlake najčešće se izrađuju od malo otpornijeg, čvršćeg materijala i prekrivaju čitav automobil, od haube pa sve do gepeka. Ono što je važno jeste da navlaku za automobil prilikom montiranja dobro vežete prišivenim na nju kanapima, kako je olujni vetar ne bi odneo. Imajte na umu da nikada ne pokušavate da je dodatno pričvrstite kamenom ili drugim teškim predmetima, jer ako vetar uspe da je podigne, kamen može odleteti, a šteta će tada biti neuporedivo veća.

Kada grad iznenadi i improvizovane zaštite su bolje nego da auto ostane otkriven

Nekada se vremenske prilike ne mogu u potpunosti predvideti i u tom slučaju improvizacija igra ključnu ulogu. Kao zamenu za zaštitne navlake možete koristiti i druge stvari koje su vam pri ruci u tom trenutku, bilo da su u pitanju stari prekrivači za krevet, patosnice (koje ćete izvaditi iz kola), stari peškiri, pa čak i kartonske kutije koje ćete rasklopiti i od njih napraviti "ploče". Dobro bi bilo da nekako sve ovo možete pričvrstiti za automobil, ali ako nemate kod sebe kanap ili lastiš, za to vam može poslužiti i stari čaršaf koji ćete iseći na tanke trake i spojiti ih u jednu koja je dovoljno dugačka da obuhvati vozilo.

image