Magazin

Meta lansirala AI alat koji generiše 3D slike na osnovu teksta - grafički dizajneri u panici

Američka tehnološka kompanija Meta predstavila je novi alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji ima mogućnost kreiranja 3D slika na osnovu tekstualnih upita korisnika. Softver ne samo da je napredniji od svih pređašnjih, već je i neuporedivo brži.
Meta lansirala AI alat koji generiše 3D slike na osnovu teksta - grafički dizajneri u panici© Printscreen / AI at Meta

Korporacija Meta, na čijem je čelu biznismen Mark Zakerberg, načinila je još jedan veliki korak u smeru inovacija. Ovoga puta "zvezda večeri" je softver po imenu 3D Gen, koji već sada oduševljava ljubitelje najsavremenijih tehnologija. 

3D Gen: Za neponovljive teksture potrebno je manje od jednog minuta

Metin AI softver je pravi pionir u ovoj oblasti, a dostignuća koja je kompanija predstavila već sada su nadmašila sva očekivanja. Program ne samo da nudi širok spektar tekstura prilikom generisanja 3D fotografija visoke rezolucije, već podržava i renderovanje slika i pruža mogućnost ponovnog teksturisanja prikazanih na slikama elemenata. Osim toga, korisnici mogu da na fotografiji objektima dodaju više boja, oštrine i detalja. Za sve ovo veštačkoj inteligenciji je potrebno i do 10 puta manje vremena nego pre, odnosno manje od jednog minuta!

U osnovi 3D Gen softvera su čak dva jezička modela

Kako su naveli predstavnici Mete u tehničkom izveštaju koji je objavljen na zvaničnom nalogu na Treds platformi, u osnovi 3D Gen softvera za generisanje trodimenzionalnih fotografija nalaze se čak dva jezička modela - Asetdžen (AssetGen) i Teksturdžen (TextureGen), koji simultano rade kako bi na najbolji mogući način odgovorili na korisničke upite i opravdali njihovo poverenje. Ovakva sinergija je zaista donela dobre rezultate, koji, ako je suditi na osnovu komentara ispod objave, nadmašuju rad svih prethodnih, sličnih AI alata.

Grafički dijazneri zabrinuti: "Ostaću bez posla!"

Međutim, ima i onih kojima se ovaj i slični softveri sa veštačkom inteligencijom nikako ne dopadaju. Grafički dizajneri, stručnjaci za 3D crtanje i animaciju, dizajneri enterijera i arhitekte su samo neki od njih. Razlog za to je i više nego jasan: zbog 3D Gen softvera mnogi od njih će potencijalno ostati bez posla. I to ne samo trenutno, već i u perspektivi. Da li ove kreativce i zaista čeka strašna sudbina preostaje da vidimo, ali jedno jeste sigurno: u budućnosti će mnogo poslova biti delimično ili potpuno automatizovano i "dodeljeno" softverima poput ovog.

image