Magazin

Jedan kuhinjski aparat može biti kriv za vaš loš internet

Ako vam se povremeno gubi veza sa internetom kada ga koristite u kući, verovatno ponovo pokušavate da uspostavite konekciju, isključujete i isključujete ruter, tražite različita rešenja, zovete provajdera... Ali da li ste nekada pomislili da krivac može da bude u vašoj kuhinji?
Jedan kuhinjski aparat može biti kriv za vaš loš internet© Pexels/Jean van der Meulen

Jedan uobičajeni predmet u domaćinstvu može da bude glavni uzrok vaših neobjašnjivih problema sa internet vezom. Ako vam se veb sajtovi ne učitavaju dovoljno brzo, prekidaju vam se onlajn sastanci i datoteke se ne preuzimaju, ali još uvek ne znate zašto - odgovor je možda mnogo jednostavniji nego što mislite.

Možda zvuči neobično, ali uređaj koji mnogi koriste u domaćinstvu može da ometa vašu internet vezu, a u pitanju je mikrotalasna pećnica. Vaj-faj i mikrotalasna se ne mogu uvek "slagati dobro", tako da dolazi do problema sa vezom, ali zašto?

I mikrotalsna pećnica i vaš ruter rade na radio frekvenciji od 2.4GHz - dok se u mikrotalasnoj pećnici koristi za zagrevanje hrane, ruteri ih takođe koriste da bi vam prenosili internet vezu kroz dom.

Ovo preklapanje može dovesti do sporije vaj-faj brzine kad god je mikrotalasna pećnica u upotrebi, iako ne utiče na zagrevanje vaše hrane.

Mikrotalasne pećnice su dizajnirane da fokusiraju svoju energiju unutar uređaja, tako da u teoriji ne bi trebalo da ometaju internet vezu. Međutim, energija ponekad može da "pobegne", posebno ako je u pitanju mikrotalasna pećnica niskog kvaliteta.

Ipak, čak i skuplje mikrotalasne pećnice mogu vremenom da propuste energiju koja vam može ometati vezu, tako da ne bi trebalo da vas iznenadi ako se to dogodi.

Za borbu protiv smetnji, stručnjaci preporučuju da pomerite ruter dalje od kuhinje ili da pređete na podešavanje veće frekvencije. Na primer, ako vaš ruter ima opseg od 5GHz, manja je verovatnoća da će miktoralasna pećnica da ometa vezu.

Postoji još nekoliko načina da se pobrinete da vaša internet veza bude besprekorna. Osim što bi trebalo da pazite na mikrotalasnu pećnicu, pozicija vašeg rutera u kući može da ima veliki značaj. 

Izbegavajte da ruter držite na mestima gde talasi mogu da budu blokirani, što uključuje mesto ispod stepenica, pored vode (vaze sa cvećem, akvarijumi), kao ni na tavanu.

Najpoželjnije je da ruter bude na sredini doma ili u sobama gde se najviše koristi, podalje od prozora, kako ne bi došlo do zagrevanja uređaja.

image