Magazin

Oprez kada koristite vaj-faj na aerodromu - kada se treba odmah diskonektovati

Kada putujemo, važno je da ostanemo i onlajn povezani. Bez interneta i vaj-faja ne možemo da koristimo mape kako bismo se kretali novim mestom, bili u kontaktu sa voljenima ili istraživali restorane. Ali, da li je korišćene javnog interneta bezbedno i to posebno onog kojeg koristimo na aerodromima?
Oprez kada koristite vaj-faj na aerodromu - kada se treba odmah diskonektovati© @ svetlanasokolova/freepik

Danas nije teško pronaći besplatan vaj-faj, bilo da je to u hotelu, kafiću ili aerodromu. Ipak, problem je da osiguramo naše informacije na javnoj mreži. Čak 43 odsto Amerikanaca koji redovno koriste javni vaj-faj reklo je da je njihova bezbednost na mreži ugrožena dok ga koriste, govori istraživanje Forbs Advajzora.

"Korišćenje javnog vaj-faja može biti po malo opasno i zato je bitno da se koristi na pravi način", kaže Erik Plan, direktor kompanije za mobilne usluge Es-Aj-Em-O.

Treba da budemo veoma oprezni kada se "kačimo" na javne mreže. Za početak, treba se uveriti da se povezujemo na pravi vaj-faj aerodroma ili kafića u kom se nalazimo: "Ako postoji lozinka za povezivanje, to je još bolje. Ovo ipak upućuje da ste bezbedniji, ali ne skroz", pojašnjava stručnjak.

Da li je bežični internet na aerodromu bezbedan

Stručnjaci kažu da jeste, sve dok smo sigurni da smo na zvaničnoj mreži i da poštujemo mere predostrožnosti. "Hakeri uvek pokušavaju da budu korak ispred bezbednosnih mera, ali stručnjaci za bezbednost su uradili prilično dobar posao da ipak ostanu ispred hakera", rekao je Plam, a piše Ju-Es-Ej-Tudej.

Šta treba uraditi ako smo povezani na nebezbednu mrežu

"Promenite lozinke, posebno kada osetite da bi moglo doći do hakovanja. Takođe bi trebalo da proverite da li ima neuobičajenih aktivnosti na vašim kreditnim karticama", savetuje Erik.

Drugim rečima, obaviti zadatak i zatim prekinuti vezu. Što manje vremena provedimo na mreži, manjem se riziku izlažemo.

Kako se zaštititi podatke od hakera

Kada koristimo vaj-faj na aerodromu, trebalo bi da uradimo sve što je u našoj moći da zaštitimo informacije - neophodno je da ažuriramo bezbednosne sisteme.

"Takođe, ukoliko je moguće koristite VPN. To nije velika investicija, dodaje još jedan 'krug' bezbednosti", naglašava Erik.

Bitno je da kada koristimo vaj-faj izbegavamo ili ako je moguće uopšte ne koristimo bankovne račune, prijavljivenje na mejlove. Na uređajima postoje i alatke koje omogućuju upravljanje lozinkama, što je još jedna korisna stvar koju možemo da iskoristimo.

image
VV inauguration
banner