Magazin

Uz ove savete neće vam se izgubiti prtljag na aerodromu

Stigli smo na željenu destinaciju i nestrpljivo čekamo da uzmemo kofer sa trake, ali kako vreme prolazi i ne pojavljuje se, shvatamo da se izgubio i da nam slede prvi dani odmora bez ličnih stvari. Da ne bismo došli u ovakvu, stresnu situaciju, nije loše poslušati stručnjake koji nas savetuju da uradimo par stvari pre polaska na putovanje kako bismo smanjili rizik da nam se prtljag izgubi.
Uz ove savete neće vam se izgubiti prtljag na aerodromu© Michał Parzuchowski/unsplash

Svi strepimo od situacija da naš kofer nije na traci na aerodromu i iako postoji mnogo sistema koju osiguravaju da se torbe ne izgube tokom putovanja avionom, to se povremeno ipak dešava. Zato, ako nam predstoji putovanje i nadamo se da ćemo izbeći ovaj frustrirajući scenario koji potencijalno može uništiti putovanje, stručnjaci imaju predloge kako da minimiziramo ovaj potencijalno stresni ishod.

Obezbediti tag - uređaj za praćenje stvari

Jedna korisna stvar koja će omogućiti da se prati kofer, a pri tome je lako dostupna i nije skupa. Treba imati na umu da uređaj za praćenje tehnički ne može sprečiti da se kofer izgubi, ali pomaže da se vrlo brzo locira i potencijalno pomaže da dođemo do prtljaga dosta brže.

Upečatljiv kofer

Crni prtljag nikada neće izaći iz mode, ali se ne ističe u gomili: "Uvek proverite da li je vaš kofer primetan kada izađe na traku. Ako imate osnovni tamnoplavi ili crni kofer kao i svi ostali, pokušajte da na njega postavite prepoznatljiv komad ukrasa, poput šarenih oznaka za prtljag, kako biste bili sigurni da se ističe i da ga niko slučajno ne zgrabi", savetuju stručnjaci.

Ukloniti etikete sa predhodnih putovanja

Ako često putujemo, možda imamo nekoliko starih oznaka za prtljag još uvek sa prethodnih putovanja. Neophodno je da se uklone sve postojeće etikete i barkodovi sa prethodnih putovanja i najbolje je ostaviti trajnu oznaku za prtljag sa svojim imenom, brojem telefona i imejlom.

Birati direkte letove kada je to moguće

Nije uvek moguće, ali u situacijama kada jeste, mudro je preskočiti presedanja. Direktni letovi smanjuju rizik od pogrešnog rukovanja prtljagom tokom transfera. Ukoliko moramo da presedamo, trebalo bi birati letove koji nisu odmah jedan za drugim, nego ima dovoljno vremena između veza.

Proveriti podatke

Ponekad jednostavna greška u štampanju može biti odgovorna za slanje prtljaga na skroz drugu destinaciju od mesta na koje smo krenuli. Dakle, kada se etiketa namenjena za torbu štampa, obavezno proveriti da li su podaci tačni.

Doći na aerodrom rano, ali ne i prerano

Kada je reč o putovanju avionom, naučeni smo da što ranije stignemo na aerodrom, to bolje. I uglavnom je to tačno, ali prerano prijavljivanje nosi rizike, piše Haf post.

"Ako se pojavite četiri do šest sati pre polaska da biste se prijavili, prtljag bi mogao da ode u prostor za zadržavanje umesto da se sortira u deo za let. Ako se to dogodi, vaša torba se može lakše izgubiti", kaže Samer Hal, stručnjak za putovanja.

Kontaktirati kompanije i putem društvenih mreža

Kada se dogodi da se prtljag izgubi, važno je obavesti avio-kompaniju što je pre moguće. "Ako se vaš prtljag izgubi, prijavite to šalteru za prtljag aviokompanije u najkraćem roku. Dostavite im detaljan opis torbe i sve jedinstvene identifikatore. Ponekad, kontaktiranje avio-kompanije putem društvenih medija može ubrzati proces. Mnoge kompanije pažljivo prate svoje naloge na društvenim mrežama i brzo reaguju na javne objave", savetuje Roki Trifari, stručnjak za putovanja.

image