Magazin

Astronauti veruju da će se bezbedno vratiti kućama, uprkos problemima sa svemirskom kapsulom

Dvoje astronauta čiji je povratak na Zemlju bio planiran pre nekoliko nedelja, rekli su danas da su uvereni da će ih "boingova" svemirska kapsula bezbedno vratiti kućama, uprkos tehničkim problemima sa kojima se letelica suočava.
Astronauti veruju da će se bezbedno vratiti kućama, uprkos problemima sa svemirskom kapsulom© Tanjug/AP/NASA

Test piloti NASA, su lansirani u "boingovoj" novoj kapsuli Starlajner 5. juna, a plan je bio da se zadrže osam dana.

Međutim, curenja i kvarovi na upravljačkim motorima su skoro poremetili njihov dolazak na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) i zadržali ih tamo duže nego što je planirano.

Ubrzo nakon što su astronauti Buč Vilmor i Suni Vilijams stigli u svemir, svemirska letelica počela je da se kvari. NASA i "Boing" rešavaju probleme i insistiraju na informaciji da astronauti "nisu zaglavljeni".

U kratkom razgovoru sa novinarima u sredu, Vilijams i Vilmor su podelili kako je bilo kad su shvatili da nešto nije u redu sa njihovim svemirskim brodom.

"Lansiranje je bilo spektakularno. Mislim, zaista neverovatno", rekao je Vilmor, dodajući da su bili pritisnuti uz sedišta dok je raketa tutnjala kroz atmosferu, a zatim su osetili olakšanje mikrogravitacije dok je Starlajner klizio u orbitu. Zatim su u svemiru počeli da proveravaju operativne sposobnosti kapsule i ona se "neverovatno dobro pokazala", dodao je Vilmor. Sve do drugog dana.

Dok su se približavali svemirskoj stanici, jedan od Starlajnerovih 28 potisnika Reaction Control System (RCS) neočekivano se isključio. Zatim je drugi otišao van mreže, pa se moglo reći da kvalitet upravljanja nije više bio isti.

Astronauti su prešli na ručnu kontrolu više od sat vremena dok su zemaljski timovi rešavali probleme. Na kraju, pet RCS potisnika se neočekivano isključilo. Vratili su nekoliko potisnika, rekao je Vilmor, ali stvari nisu bile iste.

Ipak, kada je došlo vreme za pristajanje na svemirsku stanicu , gde je bilo mnogo mogućnosti za greške, svemirski brod je uradio posao.

"Starlajner se spustio odmah, u automatskom režimu, tačno u sredini, čak i sa degradiranim potisnicima, što je bilo zaista impresivno", rekao je Vilmor.

NASA je takođe otkrila pet curenja u Starlajnerovim zalihama helijuma, koji se koristi za pritisak na njegov pogonski sistem.

Svemirska stanica radi na tome da shvati sve probleme na svemirskoj letelici i dobije više podataka kako bi osigurala da će povratak biti bezbedan.

U međuvremenu, Vilmor i Vilijams su bili zauzeti radom na eksperimentima i održavanju stanice sa ostalim astronautima na svemirskoj stanici. "Bili smo potpuno zauzeti ovde gore, integrisani direktno u posadu", rekao je Vilijams. "Otprilike jednom nedeljno možemo da skočimo u Starlajner i da tamo razgovaramo sa našim kontrolnim timom".

U konferenciji su astronauti naveli da se ne žale zbog dodatnog vremena u orbiti i da im je zadovoljstvo što pomažu posadi stanice. "Imam dobar osećaj u duši da će nas letelica bez problema vratiti kući", rekla je Vilijams novinarima.

image