Magazin

Astronauti u svemiru imaju česte glavobolje, naučnici sve više zabrinuti

Otkriveno je da astronauti imaju veće šanse za češće glavobolje u svemiru nego što je ranije bilo poznato, kaže nova studija. Ovo je podatak koji brine naučnike, jer za sada ne znaju efekte dugotrajnog svemirskog putovanja na ljudsko telo.
Astronauti u svemiru imaju česte glavobolje, naučnici sve više zabrinuti© Pixabay

Glavobolje, neke koje podsećaju na migrenu, a druge na tenzične, javljale su se kod astronauta ne samo tokom prvih nekoliko nedelja u svemiru dok je telo prolazilo kroz proces prilagođavanja mikrogravitaciji, već i kasnije, govori skorašnje istraživanje. Bol u glavi koji se javlja tokom ranog perioda često je nalik migreni, dok glavoblje koje se iskuse kasnije u svemirskim putovanjima su tenzične:

"Pretpostavljamo da su različiti mehanizmi uključeni u rane epizode ​​glavobolje. U prvoj nedelji telo mora da se prilagodi nedostatku gravitacije, poznatom kao sindrom adaptacije prostora. Ova pojava je slična mučnini kod putovanja, i izaziva upravo mučninu, povraćanje i vrtoglavicu i glavobolju", naglašava neurolog Van Osterhout, autor studije i dodaje:

"Kasnije glavobolje mogu biti rezultat povećanja pritiska. Zbog mikrogravitacije, više tečnosti se akumulira u gornjem delu tela i glave, što rezultira većim pritiskom u lobanji".

Putovanja u svemir nisu bezazlena, naučnici zabrinuti

Istraživanja u domenu svemirske medicine koja se šire u nauci identifikovala su kako mikrogravitaciono okruženje i drugi faktori utiču na telo tokom svemirskih misija. Svemirska putovanja se odražavaju na atrofiju kostiju i mišića, promenu u mozgu, kardiovaskularni i imunološki sistem, probleme sa ravnotežom. Takođe, rizik od raka usled veće izloženosti zračenju u svemiru je još jedna briga.

"Iskren odgovor je da ne znamo efekte dugotrajnog svemirskog putovanja na ljudsko telo. Jasno je da izlaganje mikrogravitaciji već ima neke efekte, uglavnom reverzibilne na organizam", kaže neurolog, piše Rojters.

U istraživanje je uključeno 24 astronauta, starosti oko 47 godina. Bili su na Međunarodnoj svemirskoj stanici za misije koje su se odvijale od novembra 2011. do juna 2018. godine. Tokom navedenog perioda, prijavljeno je preko 300 glavobolja i samo dva astronauta nisu imali problema sa bolom u glavi. Stručnjaci nisu sigurni koliko sve ovo moglo da bude prepreka za ljudska putovanja u svemir tokom dužeg perioda, na primer za putovanja na susednu planetu Mars.

image