Magazin

Savršeno vežbanje postoji - stvar je u balansu i motivaciji

Vežbanje ne podrazumeva samo da trčimo na traci, radimo naporne vežbe ili praktikujemo aerobik u nedogled, a pri tome je naporno i dosadno. U zavisnosti od izbora, motivacije, cilja, vežbanje može da bude budu veoma razigrano, zanimljivo, a i korisno. Ipak, da bi treninzi bili savršeni, moramo da se potrudimo, kažu stručnjaci i napominju da i tu ključnu ulogi igra motivacija.
Savršeno vežbanje postoji - stvar je u balansu i motivaciji© Andrea Piacquadio/pexels

Sa morem informacija i ograničenim vremenom, izbor najboljeg načina za vežbanje može biti zastrašujuć i naporan. Pronalazak šta bismo mogli da vežbamo, pa gde, pa koliko puta sedmično frustira ljude, ali ako bi trening bio zabavan, volja da krenemo ne bi izostala. Činjenica je da za neke stvari moramo da se potrudimo, ipak treba graditi mišiće, snagu, sticati kondiciju. Pa, da li možemo da spojimo da nam trening bude jako interesantan, a da vežbanje skoro da ne osetimo? Drugim rečima, postoji li savršeno vežbanje?

Izgleda da stvar nije u tome šta tačno vežbamo, koliko je važno da je sve u balansu. Stručnjaci smatraju da su najbolji treninzi su oni koji uzimaju u obzir stvarni život i podrazumevaju da se ciljevi fitnesa i ishrane susreću sa stvarima kao što su poslovna putovanja, roditeljstvo i zabave.

"Tajna uspeha je prihvatanje nijansi i stvarnih zahteva. Počnite sa onim što uživate i dodajte sve komponente vežbanja koje vam možda nedostaju", naglašava Majk Rousel, autor knjige "Snaga: Priručnik na terenu i stručnjak za ishranu".

Motivacija nas tera napred

Bez odgovora na pitanje zašto vežbamo, teško da ćemo uspeti i biti redovni na treninzima. Motivacija je bitna stvar, kažu stručnjaci: "Moramo da pogledamo tu komponentu motivacije, razmislimo o njoj. Ako neko voli da hoda, kažem mu da stavi ranac sa nekom težinom, jer će to dati dodatno opterećenje. Dakle, i dalje ćete radite ono što volite, ali dobijate i dodatak - treninga otpora", Stejsi Sims, sportski psiholog.

Trandicionalni ili moderni treninzi

Ukoliko "bežimo" od uobičajenih vežbi koje se rade u teretani ili na primer trčanja, utehu ćemo možda pronaći u zumbi, skakanju na trambolini. Tradicionalisti ponekad gledaju na nekonvencionalne vežbe kao na modne trendove kojima nedostaje naučna podrška, dok zagovornici tvrde da ove nove metode mogu poboljšati motivaciju i učiniti vežbanje pristupačnijim i prijatnijim.

Učešće u netradicionalnim časovima fitnesa, kao što su treninzi na trambolini, bandži fitnes i slično, poraslo je u 2019. godini za 82 procenta u odnosu na prethodnu godinu, govore istraživanje Klas Pasa, a piše Našonal Džiografik.

Neki stručnjaci nisu na strani ovih savremenih treninga, ali šta da radimo u situacijama kada želimo da vežbamo, ali da to ne bude Krosfit ili dizanje tegova. Postoji nekoliko velikih, studija koje su u fokus stavile skakanju na trambolini i druge fitnes trendove. Ukazuju da ta vežbanja poboljšavaju ravnotežu, kardiovaskularnu kondiciju i muskulaturu karličnog dna. Takođe su nežniji za zglobove i često imaju niži nivo napora jer je generalno zabavniji.

Međutim, vrednost dizanja tegova i kardio treninga visokog intenziteta za gubitak težine postoji već godinama. Nedavna studija je pokazala da je dizanje smanjilo kardiovaskularnu smrtnost žena za neverovatnih 30 procenata.

"Potreban vam je kardiovaskularni trening i potreban je trening otpora, a imati i jedno i drugo je krajnji rezime fitnesa", jasan je Majk Rousel, autor knjige "Snaga: Priručnik na terenu i stručnjak za ishranu".

image