Magazin

Naglašene trbušnjake nećete dobiti za "samo 30 dana": Koliko vremena je potrebno da vidite promene

Došlo je proleće, što znači da se mnogi pripremaju za letnju sezonu: Da li je dovoljno da mesec dana "stisnemo zube", počnemo rigoroznu dijetu i nadamo se da ćemo imati savršenu figuru i "isklesane pločice" kada dođe vreme za odlazak na plažu? Nažalost, odgovor je: Ne. Ako želite definisane trbušnjake, morate biti disciplinovani - ali i strpljivi.
Naglašene trbušnjake nećete dobiti za "samo 30 dana": Koliko vremena je potrebno da vidite promene© Pexels/Gustavo Fring

Topliji meseci dolaze i mnogi su počeli da se pripremaju za leto, tačnije za plažu - nove dijete i treninzi mnogima postaju deo svakodnevnice, jer žele da budu u najboljoj formi kada je vreme za nošenje kupaćih kostima.

Među brojnim fitnes savetima, posebno onih koje preporučuju influenseri, mogu se pronaći trikovi za "brzo i efikasno" dobijanje trbušnjaka. Preporučuju se posebni čajevi i suplementi za smanjenje apetita, predlozi za detoks sokove koji "čiste" telo od toksina, brojne vežbe koje će "transformisati" vaše telo za samo dve nedelje...

Iako sve ovo zvuči dobro, stručnjaci preporučuju da se ne oslanjate na ove vrste saveta. "U zavisnosti od vaše trenutne težine, genetike, režima ishrane i vežbanja, skidanje masnih naslaga može čak da traje između 6 meseci i godinu-dve, čak iako strogo pratite zdravu rutinu," objašnjava specijalista sportske medicine dr Majkl Frederikson, prenosi "Njujork post".

Istina je da brojne vežbe za jačanje trbušnjaka mogu da ih istaknu, ali to nije jedini faktor koji ima uticaja. Štaviše, mnogo veću ulogu imaju ishrana, genetika, ali i nivo stresa. Stručnjaci smatraju da je verovatno najefikasniji način za isticanje trbušnjaka je smanjenje masnih naslaga, odnosno korekcija isharene i vežbanje ovih mišića.

Za muškarce koji ovog leta žele da imaju "pločice", preporučeno je da procenat masti u telu padne na ispod 10 do 15 odsto, dok je za žene potrebno da spadne ispod 15 do 20 odsto. Da biste odredili trenutni procenat masti u telu, najbolje je da se konsultujete sa dijetologom.

Važno je napomenuti da nije preporučljivo gubiti više od 1 odsto masti na mesečnom nivou. Stručnjaci dodaju da, ako neko ima normalan procenat masti i drži se pravilne ishrane i režima vežbanja, biće potrebno od 3 do 6 meseci da počne da primećuje promene u izgledu trbušnjaka. Ako je procenat masti viši od proseka, onda bi verovatno trebalo mnogo više vremena da prođe da bi se primetila razlika.

Nije preporučljivo oslanjati se na "brza rešenja", kao što su dijetetski suplementi, koji najčešće samo imaju efekat laksativa i nisu dugoročno rešenje. Najvažnije je da budete u kalorijskom deficitu, odnosno da unosite manji broj kalorija od onih koje trošite, kao i da ne zapostavite rutinu vežbanja. Na kraju, imajte na umu da genetika može biti presudna: Promenom životnog stila sigurno možete videti poboljšanje, ali u nekim slučajevima jednostavno "nije suđeno" da neko ima neverovatno zategnut stomak. 

image
VV inauguration
banner