Magazin

Osam znakova da vam je trening efektivan, a koji nemaju veze sa upalom mišića ili lepšim izgledom

Sigurno je da su promene u snazi i izgledu dobri znaci da su vaši treninzi uspešni, ali šta je sa onim manje očiglednim signalima? Pokušajte da zanemarite fizički izgled, količinu znojenja ili upale, jer postoje i drugi, suptilniji načini da utvrdite da li ste imali dobar trening.
Osam znakova da vam je trening efektivan, a koji nemaju veze sa upalom mišića ili lepšim izgledom© Unsplash/Venti Views

Ako je očigledno da mišići počinju da vam se ističu na delovima tela gde ih nikada pre niste videli, to je zasigurno dobar znak. Ipak, to ne mora biti jedini dokaz da ste na dobrom putu. Umesto toga, možete da se oslonite na subjektivni osećaj: Kakvo vam je raspoloženje pre i posle vežbe, da li se radujete sledećem treningu, da li ste poboljšali ravnotežu i navikli se na nove treninge...

Neki od ovih suptilnih, ali pozitivnih znakova da vam fitnes rutina ide dobro su:

Savladali ste "tešku" vežbu

Kada prvi put radite novu vežbu, sigurno ćete osetiti da nije jednostavna, da treba da naviknete telo na nove pokrete, da se brzo umarate... Međutim, već nakon nekoliko treninga, shvatate da vežba koja je donedavno bila izazovna postaje sve lakša. To je sjajan znak napretka, koji ne bi trebalo zanemariti.

Uspeli ste sebi da otežate 

Svaka vežba može da postane intenzivnija, tako što povećate težinu, duže ostajete u teškom položaju, pojačate brzinu i nagib na traci za trčanje... U trenutku kada shvatite da ste ovu novu verziju mnogo bolje podneli nego što ste očekivali, to znači da ste na dobrom putu.

Bolja vam je forma i koordinacija

Savladavanje pravilne forme tokom vežbanja je najvažniji deo svakog fitnes putovanja, a kada usavršite disanje, poboljšate koordinaciju, stabilnost, možete da budete ponosni na sebe - osim što ćete uskoro videti rezultate, uspeli ste da pravilno izvedete pokrete sa kojima niste oduvek bili upoznati.

Manje ste umorni nakon treninga

Kada tek počinjete fitnes rutinu, svaki trening može mnogo da vas umori. Međutim, ako ste dosledni, kako vreme prolazi, sve će vam biti lakše, toliko da se posle treninga nećete osećati pospano, već osveženo. To znači da se vaš organizam navikava na promene i da vam trening prija. Zapamtite, nije potrebno da se osećate premoreno nakon svakog vežbanja da biste bili sigurni da je bilo dobro.

Radujete se sledećem odlasku

Efikasni treninzi bi trebalo da budu izazov, ali ne do te mere da se plašite sledećeg. Na kraju, želite da se osećate okrepljeno i ponosno: Došli ste, dali ste sve od sebe i jedva čekate da vidite koliko daleko možete otići.

Popravilo vam se raspoloženje.

Umesto da vežbanje bude deo dana sa kojim "jedva čekate da završite", počeli ste da ga posmatrate kao sjajnu metodu popravljanja raspoloženja. Ako ste primetili da vežbanje više deluje kao nagrada, a ne kao "kazna", onda je to pozitivan znak.

Izdvojili ste vreme za sebe

Ako imate brojne druge obaveze u toku dana, ali uprkos tome ste odlučili da odete na trening i uradite vežbe, to je sjajan znak. To znači da razumete važnost takve rutine, da postepeno učite sebe da je u redu da se posvetite poboljšanju svojeg zdravlja, snage i izdržljivosti.

Takođe, još jedan dobar znak je da se osećate kao da "vreme leti" kada trenirate, što znači da ste skoncentrisani na napredak i vežbe koje završavate, što samo može da donese željene rezultate.

Osećali ste da vam je bila potrebna pauza, pa ste je sebi dopustili

Da, važno je pratiti rutinu i ići što bliže ciljevima, važno je imati disciplinu, ali isto tako je važan i odmor. Svaki profesionalac će se složiti da preterivanje može imati samo loše posledice (premor, povreda), tako da je uvek važno da umete da pretpostavite šta je vašem telu potrebno.

Kada ste umorni, kada se osećate nemoćno, u redu je da napravite pauzu. Preskakanje jednog ili dva treninga neće narušiti vaš napredak. Isto tako, razlog za pauzu ne mora biti isključivo fizički - na primer, ako na određeni dan "niste baš svoji" i ne verujete da bi vam trening prijao, pa ste odlučili da odmorite, to je takođe za pohvalu. Uspešno bavljenje sportom nije samo povećanje mišića ili mršavljenje, već prepoznavanje i poštovanje sopstvenih potreba.

image
VV inauguration
banner