Magazin

Da li proteinski šejkovi pomažu kod mršavljenja

Laki su za pripremu, ukusni su i mogu biti savršena "brza" užina, ali da li proteinski šejkovi mogu da budu od pomoći kada želimo da smanjimo telesnu težinu? Stručnjaci dele glavne prednosti proteinskih šejkova kada želimo da postignemo svoje fitnes ciljeve, ali i nekoliko mana kojih treba da budemo svesni.
Da li proteinski šejkovi pomažu kod mršavljenja© Freepik/Drazen Zigic

Protein nudi nekoliko prednosti koje mogu pomoći na putu ka smanjenju težine. Hrana bogata proteinima nas zasiti, što smanjuje verovatnoću od prejedanja ili konstantnog "grickanja". Pored toga, istraživanja pokazuju da protein može pomoći u očuvanju i izgradnji čiste mišićne mase, ali da li i proteinski šejkovi imaju ovaj efekat?

Neke od glavnih prednosti proteinskih šejkova za gubitak težine su:

Kontrolisanje apetita

Zahvaljujući njihovom hemijskom sastavu, proteinski šejkovi mogu pomoći u obuzdavanju žudnje za hranom, kao i smanjenju ukupnih potrošenih kalorija.

"Proteinski šejkovi, posebno oni sa visokim sadržajem proteina, mogu pomoći u povećanju osećaja sitosti", navodi Best. "Konzumiranje proteinskog šejka u zamenu za obrok ili užinu može pomoći u smanjenju gladi i ukupnog unosa kalorija. Ovo može biti posebno korisno za one koji imaju problema sa samokontrolom kada je u pitanju hrana."

Čuvaju mišićnu masu

Tokom procesa gubitka težine, uobičajeno je da će se izgubiti i masnoću, ali i mišići. Međutim, prema studiji iz 2019. objavljenoj na portalu "Nutrients", unos dovoljne količine proteina može pomoći u očuvanju mišićne mase, čak i u stanju mirovanja.

"Termički efekat hrane (TEF) se odnosi na potrošnju energije koja je potrebna za varenje, apsorpciju i obradu hranljivih materija iz hrane", kaže Trista Best, registrovani dijetetičar za portal "Iting vel (Eating Well)".

"Proteini imaju veći TEF od ugljenih hidrata i masti, što znači da im je potrebno više energije za metabolizam. Ova povećana potrošnja energije doprinosi ukupnom sagorevanju kalorija i može pomoći kod kontrolisanja težine."

Praktično rešenje

Pored zdravstvenih koristi, proteinski šejkovi su savršen izbor za ljude koji su uvek "u pokretu" i nemaju vremena da često pripremaju i kozumiraju velike obroke. Brzo se prave, a obezbeđuju dovoljnu količinu hranljivih materija koje mogu da posluže kao "gorivo" do sledećeg obroka.

Iako imaju brojne dobrobiti, neophodno je znati i potencijalne rizike i neželjene efekte proteinskih šejkova:

Alergije ili netolerancije

"Proteinski šejkovi često sadrže sastojke kao što su mleko, soja, jaja ili orasi, koji mogu biti uobičajeni alergeni", kaže Best. "Oni koji su alergični ili netolerantni na ove sastojke treba pažljivo da pročitaju sastav i izaberu proteinske šejkove koji ne sadrže navedene alergene."

Mogu izazvati probleme sa varenjem

Neki mogu iskusiti tegobe sa probavom kada često konzumiraju proteinske šejkove, uglavnom ako sadrže kao što su laktoza ili veštački zaslađivači. Pored toga, oni koji imaju intoleranciju na proteine mogu osetiti simptome kao što su gasovi, nadimanje, bol u stomaku i dijareja. Da biste sprečili ove probleme, najbolje je da birate šejkove sa izvorima proteina koji se lako vare, uz manje dodataka koji mogu da iritiraju stomak.

"Postepeno uvođenje proteinskih šejkova u ishranu i odabir brendova visokog kvaliteta može pomoći da se ovi problemi minimiziraju", savetuje Best.

Nedovoljno hranljivih materija

Iako su praktično rešenje od kojeg ćete dugo biti siti, ne bi trebalo da se konzumiraju kao zamena za izbalansiranu ishranu. Ako se isključivo oslanjate na proteine, nećete dobiti dovoljno hranljivih materija, što samo može da dovede do zdravstvenih problema.

"Oslanjanje na proteinske šejkove kao primarni izvor ishrane može dovesti do neravnoteže u drugim esencijalnim hranljivim materijama", kaže Best. "Dobra ishrana podrazumeva širi spektar vitamina, minerala i vlakana koji nedostaju u proteinskim šejkovima." 

Pre uvođenja proteinskih šejkova, najbolje je savetovati se sa stručnjakom koji nam može preporučiti koju vrstu šejka da konzumiramo, kako bismo iskusili sve prednosti i smanjili šanse za negativnim efektima. 

image
VV inauguration
banner