Svet

Ko je sad kriv? SAD priznale: Srećni smo jer je Severni tok postao gomila metala (VIDEO)

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland javno je svedočila da se SAD raduju sudbini gasovoda koji je Nemačku povezivao s Rusijom
Ko je sad kriv? SAD priznale: Srećni smo jer je Severni tok postao gomila metala (VIDEO)© Tanjug/ Manuel Balce Ceneta

Sve je izglednije da je neka od NATO članica odgovorna za prošlogodišnje diverzije gasovoda Severni tok 1 i 2, kada je došlo do curenja velike količine gasa u Baltičko more.

Nakon što je direktor kompanije "Nord strim AG" Matijas Varnig u intervjuu nemačkom "Cajtu" izrazio sumnju da iza sabotaže stoje Englezi, sa druge strane Atlantika stiže sve više povoda da su SAD debelo umešane u ceo incident.

Svedočeći, naime, juče pred senatskim Komitetom za spoljne poslove, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland otvoreno je priznala da se SAD raduju sudbini gasovoda koji je Nemačku povezivao s Rusijom.

Na pitanje senatora Teda Kruza da li je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pogrešio kada je prošlog januara pozivao da se Rusiji uvedu sankcije, tako što će ukinuti uvoz gasa iz nje kroz Severni tok 2, Nulandova je odgovorila:

"Senatore Kruz, ja sam, kao i vi, a verujem i cela administracija, prilično zadovoljna što je Severni tok, kako ste rekli, postao gomila metala na dnu mora. U decembru sam lično učestvovala u pregovorima sa Rusijom, zajedno sa državnim sekretarom Blinkenom, u pokušaju da sprečim ovaj sukob. I ne mislim da bi zatvaranje Severnog toka 2 odigralo odlučujuću ulogu i da bi nekako uticalo na Putina."

Isporuke gasa kroz Severni tok, koji je bio glavni put za izvoz goriva iz Rusije u Evropu, značajno su smanjene od sredine juna zbog tehničkih problema izazvanih sankcijama, a potpuno su obustavljene od kraja avgusta.

Mesec dana kasnije, 26. septembra, oštećene su tri od četiri cevi gasovoda Severnog toka 1 i 2. Operater gasovoda "Nord Strim" saopštio je da je šteta bez presedana i da je nemoguće proceniti rok za popravku.

Nije prvi put da visoki zvaničnici SAD otvoreno priznaju da imaju motive za uništenje gasovoda između Rusije i Nemačke i ostatka Evrope. Pa citirane reči Viktorije Nuland i nisu iznenađenje za mnoge. 

Još 2014. godine je bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila da je u interesu Vašingtona da Evropa kupuje američki, a ne ruski gas.

Rajsova je tada zatražila od Nemačke i Evropu da promene strukturu svoje energetske zavisnosti.

"Želite više da zavisite od severnoameričke energetske platforme. Želite da imate gasovode koji ne idu preko Ukrajine i Rusije", rekla je Kondoliza Rajs 2014.

Već godinama pokušavamo da nateramo Evropljane da se zainteresuju za drugačije rute gasovoda. Vreme je da se to uradi, poručila je.

To vreme je, izgleda, došlo kada su "nepoznati" izvršioci u septembru prošle godine sabotirali nepoželjne gasovode. Što je, kao što su američki zvaničnici i zatražili, Evropu primoralo da se okrene američkim izvorima.

Gasovodi "Severni tok 1 i 2"  teško su oštećeni u podvodnim eksplozijama u septembru. Moskva je poricala umešanost u sabotažu i osuđivala incident kao "teroristički napad".

Posle napada na gasovod sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je izjavio da je Moskva pribavila "određene materijale, koji ukazuju na zapadni trag u organizovanju i izvođenju eksplozija na gasovodu". 

Iako niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije "Severnog toka", Antoni Blinken, američki državni sekretar opisao je incident kao "ogromnu priliku" koja bi omogućila zemljama EU da postanu manje zavisne od ruske energije.

image