Svet

Direktor Severnog toka: Englezi odgovorni za sabotažu

"To je sve spekulacija. Ali razmislite o tome", rekao je Matijas Varnig
Direktor Severnog toka: Englezi odgovorni za sabotažuwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Glavni izvršni direktor kompanije "Nord strim AG" Matijas Varnig izjavio je da ne veruje da je Moskva odgovorna za sabotažu Severnog toka, uz sugestije da odgovore treba tražiti od Londona.

"Rusi? Ne", rekao je Varnig u novom intervjuu za nemački list "Cajt". Na pitanje da li je za sabotažu odgovorna neka NATO članica, nemački biznismen je samo "tiho klimnuo glavom", piše autor intervjua Štefan Vileke.

Upitan da ne misli, možda, na Englesku, Varnig je odgovorio:

"To je sve spekulacija. Ali razmislite o tome."

Podsetimo, do curenja gasa na gasovodima Severni tok 1 i 2 došlo je 26. septembra, nakon oštećenja na infrastrukturi.

Ruski predsednik Vladimir Putin eksplozije na gasovodima nazvao je aktom međunarodnog terorizma.

Iako su zapadni lideri momentalno optužili Rusiju za napad, da bi naknadno i "Vašington post" i "Njujork tajms" pisali kako nema dokaza da je Moskva odgovorna za napad, odnosno da sabotiranje gasovoda ne bi bilo logično za Kremlj, imajući u vidu resurse koje Rusija odvaja za njegovu popravku.

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu, ali do sada ni jedna od te tri zemlje nije objavila rezultate svoje istrage. Portparol Evropske komisije Dejna Spinant izjavila je početkom meseca da istrage te tri zemlje i dalje traju, ali da novih podataka nema.

Svega nekoliko dana pre eksplozija koje su dovele do oštećenja, dva nepoznata broda primećena su kako plove u blizini gasovoda "Severni tok 1 i 2 nekoliko dana pre eksplozije, potvrdio je generalni direktor platforme za analizu satelitskih snimaka "Spejs nou" Džeri Džavornicki.

Brodovi isključili sisteme signalizacije položaja, dodao je on.

Krajem oktobra, rusko Ministarstvo odbrane otvoreno je okrivilo Veliku Britaniju za umešanost u sabotažu gasovoda, kojima se ruski gas prenosio u Evropu preko Nemačke.

Prema ministarstvu, "britanski stručnjaci" iz Kraljevske mornarice, sa sedištem u ukrajinskom gradu Očakovu, "učestvovali su u planiranju, podršci i izvođenju" napada na gasovode.

London je poručio da Moskva "prenosi lažne tvrdnje epskih razmera".

Ubrzo nakon toga, čuveni internet preduzetnik Kim Dotkom tvrdio da je bivša britanska premijerka Liz Tras nekako znala za eksplozije koje su uništile gasovode Severni tok 1 i 2 svega minut pošto su se one desile, kada je navodno poslala poruku "Gotovo je" američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

image
VV inauguration
banner