Rusija

Kremlj: Zapad da utvrdi istinu o napadu na Severni tok

Portparol Dmitrij Peskov poručio da se ne zna da li će Zapad insistirati da se sazna istina, kao i da se nastavlja antiruska histerija u Poljskoj
Kremlj: Zapad da utvrdi istinu o napadu na Severni tokwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Rusija još nema informacije o rezultatima istrage terorističkih napada na Severni tok 1 i 2, kao ni o tome da li će Zapad da insistira na utvrđivanju istine, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"I dalje ne znamo ništa o rezultatima istrage. Ne znamo da li će zemlje u čijoj se ekonomskoj zoni desila sabotaža, insistirati da se sazna istina. Detalji istrage će svima biti zanimljivi", rekao je Peskov.

On je naveo da Kremlj nije doneo odluku o puštanju gasa kroz neoštećen krak Severnog toka.

"Budućnost Severnog toka zavisi samo od popravke. Ili od puštanja gasa kroz jedini neoštećeni krak drugog toka. Još uvek nije sve obnovljeno tako da nema odluke o puštanju gasa", istakao je Peskov.

Poljska histerija - priznanje Rusije kao sponzora terorizma 

Portparol Kremlja nazvao je antiruskom histerijom rezoluciju donjeg doma parlamenta Poljske (Sejma), u kojoj se Rusija naziva "državom koja podržava terorizam".

"Što se tiče te odluke, antiruska histerija se nastavlja. Tako se prema tome i ponašamo", rekao je Peskov.

Peskov je naglasio da poljske vlasti odbijaju da se suoče sa istinom i da priznaju da je pad aviona 2010. godine bio tragičan događaj, pa okrivljuju za to Rusiju.

"Poljske vlasti jednostavno odbijaju da se suoče sa istinom, odbijaju da priznaju realnost ovog tragičnog incidenta", rekao je on.

Ranije je donji dom parlamenta Poljske usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da je Rusija "direktno odgovorna" za pad aviona Tu-154 kod Smolenska u aprilu 2010. godine, u kojem je poginulo 96 ljudi, među kojima je i predsednik Poljske Leh Kačinjski.

Odgovor na gornju granicu cene ruske nafte

Peskov je rekao da će ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina o protivljenju odluci o ograničavanju cene nafte iz Rusije biti naknadno objavljen.

"Čim uredba bude gotova, objavićemo je", naglasio je Peskov.

Putin je ranije izjavio da bi uskoro trebalo da bude "izdat dekret koji sadrži konkretne korake kao odgovor na uvođenje gornje granice cena ruske nafte".

"Vedomosti" su, pozivajući se na izvor upoznat sa tekstom dokumenta, izvestile da je dekret generalno usaglašen.

image