Svet

Evropska komisija: Nema novih podataka u istrazi sabotaže Severnog toka

Portparol Evropske komisije Dejna Spinant je dodala da istrage i dalje vode Švedska, Danska i Nemačka
Evropska komisija: Nema novih podataka u istrazi sabotaže Severnog tokawww.globallookpress.com © Thierry Monasse

Istraga sabotaže na Severnom toku vodi se u Švedskoj, Danskoj i Nemačkoj, a Evropska komisija nema novih podataka o ovim incidentima, izjavila je portparol Evropske komisije Dejna Spinant na brifingu u Briselu.

"Istrage se vode na nacionalnim nivoima tri države članice. Evropska komisija u ovom trenutku ne može da doda ništa novo o ovim incidentima", rekla je Spinant.

Ona je dodala da EK može samo da konstatuje jačanje zaštite kritične infrastrukture i korake koje je EK preduzela posle incidenata kako bi ojačala zaštitu kritične infrastrukture.

"Švedske vlasti su nas obavestile da je rezultat sabotaže potpuno uništenje gasovoda, ali istrage su i dalje u toku u Švedskoj, Danskoj i Nemačkoj. Kao što znate, ove istrage su u nadležnosti država članica", podsetio je predstavnik EK.

Napadi na dva ruska izvozna gasovoda ka Evropu - Severni tok 1 i Severni tok 2 desili su se 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je u pitanju namerna, organizovana sabotaža.

"Gasovodi nikada nisu doživeli štetu ovolikih razmera a trenutno je nemoguće proceniti vreme popravke", saopštio je operator gasovoa, kompanije "Nord strim AG".

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma nakon oštećenja gasovoda Severni tok 1 i 2. Ruski predsednik Vladimir Putin je 31. oktobra izvestio da je "Gaspromu" dozvoljeno da ispita mesto eksplozije Severnog toka, a šef kompanije Aleksej Miler je izvestio predssednika o istrazi. Putin je takođe rekao da je eksplozija na gasovodu Severni tok očigledan teroristički napad.

image