Rusija

Lavrov: EU neće objektivno istražiti teroristički napad na Severni tok

Pregovaramo sa Ankarom i drugim stranim kolegama o stvaranju centra za distribuciju gasa u Turskoj, poručio je ruski ministar spoljnih poslova
Lavrov: EU neće objektivno istražiti teroristički napad na Severni tokGetty © Pool / Pool

Niko u Evropskoj uniji neće sprovesti objektivnu istragu o terorističkim napadima na gasovode Severni tok 1 i 2, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na 45. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Crnomorske organizacije za ekonomsku saradnju (BSEC).

"Nakon incidenta na Severnom toku, čije okolnosti, po svemu sudeći, niko u Evropskoj uniji neće objektivno da istraži, zaustavljen je transport ruskog gasa kroz severne rute", rekao je ruski diplomata.

Zbog takve situacije, Lavrov je rekao da se obezbeđuje snabdevanje gasom preko crnomorskih gasovoda.

"Pregovaramo sa Ankarom i drugim stranim kolegama o stvaranju centra za distribuciju gasa u Turskoj", dodao je on.

Curenje gasa na gasovodu Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru otkriveno je 26. septembra. Stručnjaci su odmah posumnjali na sabotažu gasovoda, a dok je Zapad uperio prst u Rusiju, ruski zvaničnici su prikupili dokaze da je sabotaža delo američkih i britanskih službi.

Švedska služba bezbednosti saopštila je da je uzrok eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2 bila sabotaža.

"Tokom intenzivnih uviđaja na mestu eksplozije u Baltičkom moru, izvršena je obimna zaplena i područje je pažljivo dokumentovano. Istraga pokazuje da je na gasovodima izvedena gruba diverzija" navodi se u saopštenju, prenosi "Sputnjik internešenel".

Na mestu incidenta na "Severnom toku" zaplenjeni su predmeti na kojima su pronađeni tragovi eksploziva. Napredna analiza može da donese sigurnije zaključke o incidentu, dodaju iz Švedske službe bezbednosti.

Sumnjivi brodovi kružili oko mesta eksplozije

Dva nepoznata broda, dugačka oko 100 metara, primećena su kako plove u blizini gasovoda Severni tok 1 i 2 nekoliko dana pre eksplozije, potvrdio je generalni direktor platforme za analizu satelitskih snimaka "Spejs nou" Džeri Džavornicki.

Brodovi su plovili u krug od nekoliko milja od mesta curenja Severnog toka 2.

image