Svet

Izliv logike: "Njujork tajms" dovodi u pitanje tvrdnje da je Rusija sabotirala Severni tok

"Ako je Rusija raznela sopstvni gasovod, zašto bi se onda upuštala u skupocene popravke", piše "Njujork tajms"
Izliv logike: "Njujork tajms" dovodi u pitanje tvrdnje da je Rusija sabotirala Severni tokwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Tvrdnje zapadnih zemalja da je Rusija odgovorna za eksplozije na Severnom toku dovedene su u pitanje pošto izvori ukazuju da ruski zvaničnici trenutno razmatraju popravku oštećenja na gasovodu, prenosi "Njujork tajms".

Deoničarsko društvo "Nord strim AG", u kojoj ruski "Gasprom" drži većinski udeo, poslednjih nedelja nastoji da odredi koliko bi popravka Severnog toka mogla da košta, ukazuju anonimni izvori za američiki list. 

Prema jednoj proceni, popravka bi mogla da košta najmanje 500 miliona dolara, dok stručnjaci takođe pokušavaju da utvrde koliko dugo će oštećene cevi još moći da izdrže izloženost slanoj vodi.

"Ako je Rusija raznela sopstvni gasovod, zašto bi se onda upuštala u skupocene popravke", piše "Njujork tajms".

Švedske vlasti nisu pristale da podele rezultate istrage svojih stručnjaka sa širom javnošću, što je, kako se u tekstu ukazuje, dovelo do spekulacija da su istražitelji otkrili krivca ali ga "strateški" kriju. 

Sabotiranje ključnog dela energetske infrastrukture bi se moglo smatrati ratnim činom, što bi u dovelo u pitanje kredibilnost EU i NATO-a, ukoliko se uspostavi da je za sabotažu odgovorna neka njihova članica, ukazuje "Njujork tajms".

Citirajući evropske zvaničnike, "Vašington post" je nedavno ukazao da ne postoje dokazi da je Moskva odgovorna za sabotiranje Severnog toka, od kojih su neki ukazali da Rusija nije imala nikakve koristi od oštećenja.

image