Rusija

Antonov: Američki dronovi skupljaju obaveštajne podatke za ukrajinsku vojsku

Neprihvatljiva aktivnost američke vojske u neposrednoj blizini ruskih granica je razlog za brigu, rekao je ruski ambasador u SAD
Antonov: Američki dronovi skupljaju obaveštajne podatke za ukrajinsku vojsku© Tanjug/ Patrick Semansky

Američke bespilotne letelice prikupljaju obaveštajne podatke koje Kijev naknadno koristi za udare na ruske snage i teritoriju Ruske Federacije, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov novinarima nakon sastanka u Stejt Departmentu gde je bio pozvan zbog incidenta u Crnom moru, prenosi TASS.

Sinoć je rusko Ministarstvo odbrane javilo da je u regionu poluostrva Krim, primećeno da se američka bespilotna letelica približava državnoj granici Ruske Federacije, dron je leteo sa isključenim transponderom i narušio granicu regiona, zbog čega su podignuti ruski lovci.

"Usled oštrog manevrisanja američki dron je izgubio kontrolu i visinu, i sudario se sa vodenom površinom", istakli su u ruskom Ministarstvu odbrane.

U saopštenju se dodaje da ruski lovci nisu koristili naoružanje.

"Neprihvatljiva aktivnost američke vojske u neposrednoj blizini naših granica je razlog za brigu. Svesni smo u koje svrhe se koriste ova bespilotna izviđačka i udarna vozila", naveo je diplomata.

Kako je podsetio Antonov, Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da američke bespilotne letelice svakodnevno vrše takve prelete.

"Šta rade hiljadama kilometara od Sjedinjenih Američkih Država? Odgovor je očigledan, prikupljaju obaveštajne informacije, koje naknadno koristi kijevski režim za udar na naše oružane snage i teritoriju", rekao je ambasador.

Kakva bi bila reakcija američkog vazduhoplovstva i mornarice, da se ruski udarni dron pojavio u blizini Njujorka ili San Franciska, pitao je retorički Antonov.

"Siguran sam da bi reakcija američke vojske bila beskompromisna, SAD ne bi dozvolile da neko probije njihov vazdušni ili pomorski prostor. Pretpostavljamo da će se SAD uzdržati od daljih spekulacija u medijskom prostoru i da će prestati da lete blizu ruskih granica", rekao je on.

Ambasador je u Stejt department pozvan zbog, kako naglašava američka strana, neprofesionalnosti ruske vojske. Prema rečima ambasadora, ruska vojska je delovala vrlo profesionalno i nije koristila oružje.

Antonov je istakao da se incident dogodio u "zoni Specijalne vojne operacije" iako je Moskva i ranije upozoravala da niko ne treba da se meša, dodao je ambasador.

Rusija svaku akciju sa upotrebom američkog naoružanja i opreme doživljava kao otvoreno neprijateljsku, dodao je diplomata i podsetio da je Vašington do sada Kijevu isporučio oružje u vrednosti od 33 milijarde dolara.

"Pomislite samo na ove brojke! Apsolutno je očigledno da SAD teže namernoj eskalaciji, opterećenoj direktnim oružanim sukobom", naglasio je ruski diplomata.

Još jednom je ponovio da Rusija ne želi sukob sa Amerikom i zalaže se za pragmatičnu saradnju u interesu obe države, zbog čeka je, kako je rekao, važno da komunikacija ostane otvorena.

Šta se desilo?

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, američki dron je prešao granicu područja privremenog režima korišćenja vazdušnog prostora, uspostavljenog radi izvođenja Specijalne vojne operacije, sa kojim su upoznati svi korisnici međunarodnog vazdušnog prostora.

Američki dron je, usled oštrog manevrisanja, ušao u nekontrolisan let uz gubitak visine i sudario se sa površinom vode, saopštilo je Ministarstvo i naglasilo da ruski lovci nisu koristili oružje, nisu došli u kontakt sa bespilotnom letelicom i bezbedno su se vratili na aerodrom svoje baze.

Međutim, Evropska komanda Oružanih snaga SAD navodi da je jedan od dva ruska aviona Su-27 udario je u propeler američkog drona, što je dovelo do njegovog pada u vode Crnog mora. Američki predsednik Džozef Bajden je obavešten o incidentu, a ruski ambasador u Vašingtonu je pozvan u Stejt department.

Na kraju konsultacija sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid, Antonov je potvrdio da strane različito tumače incident na nebu iznad Crnog mora, a sam sastanak je opisao kao konstruktivan.

Izviđačka misija američkog drona u Crnom moru je provokacija, rekao je ambasador i dodao da Rusija ne traži konfrontaciju sa SAD.

image