Rusija

Ukrajinski dron napao stanicu "Gasproma" u predgrađu Moskve

Ukrajina poriče svoju povezanost sa napadima na rusku infrastrukturu, premda je sekretar ukrajinskog Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane početkom februara izjavio da bi Kijev mogao da napadne teritoriju Ruske Federacije i da za to ima adekvatno oružje
Ukrajinski dron napao stanicu "Gasproma" u predgrađu Moskve© Tanug/ AP Photo/Libkos, File

Ruska vlada saopštila je da je vojna bespilotna letelica pokušala da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve, a, kako se navodi, olupine drona sugerišu da je proizvedena u Ukrajini.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov potvrdio je juče da je bespilotna letelica sletela u selo Gubastovo u blizini prestonice i da je "očigledno ciljala civilnu infrastrukturu", a da je konkretna meta bila gasna kompresorska stanica "Gasproma" u predgrađu Moskve.

Samo u toku jučerašnjeg dana su pronađeni ukrajinski dronovi u Moskovskoj oblasti, Krasnodarskoj teritoriji. Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da u napadima niko nije povređen, a civilna infrastruktura nije oštećena.

Neuspešni napadi bespilotnih letelica zabeleženi su i u blizini ruskog grada Belgorod i Brjansk na granici sa Ukrajinom, a lider Adigeje, ruske republike na Kavkazu, takođe je izjavio da je sinoć u  tom regionu oboren dron.

U napadima ukrajinskih dronova pokrenutim u decembru gađano je nekoliko ruskih aerodroma, ali nije odmah bilo jasno da li su lansirani sa ruske teritorije ili van nje, te se smatra da bi napad, ako se utvrdi da je lansiran sa ukrajinske teritorije, bio jedan od najambicioznijih od kada je Kremlj započeo Specijalnu vojnu operaciju prošlog februara, piše Gardijan.

Početkom decembra je kijevski režim pokušao da izvrši napad na ruske vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti, PVO je presrela ove bespilotne letelice, saopštilo je  rusko Ministarstvo odbrane. U napadu Oružanih snaga Ukrajine poginula su tri ruska vojnika, još četiri su povređena. 

Nedugo posle toga, 26. decembra, tri ruska vojnika poginula su kada je olupina ukrajinskog drona pala na vojni aerodrom "Engels" u Saratovskoj oblasti.

Rusija je u toku jučerašnjeg dana zatvorila vazdušni prostor iznad Sankt Peterburga, drugog po veličini grada u zemlji, zbog, kako je zvanično potvrđeno, vojnih vežbi za simulaciju  identifikaciji i presretanju vazdušnih ciljeva i koordinaciji reakcija sa hitnim službama, koje bi bile aktivirane u slučaju vanrednih situacija.

Desetine letova je otkazano ili vraćeno pošto je aerodrom Pulkovo u Sankt Peterburgu zatvoren za dolaske i odlaske, a nepotvrđeni izveštaji govore da je dron primećen u blizini Sankt Peterburga.

Kijev za sada poriče svoju povezanost sa napadima na rusku infrastrukturu. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, tvrdi da Ukrajina vodi odbrambeni rat kako bi deokupirala sve svoje teritorije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je juče tokom sastanka sa Federalnom službom bezbednosti rekao da je broj terorističkih napada tokom protekle godine znatno porastao, između ostalog i zbog pokušaja kijevskog režima da ugrozi bezbednost Rusije. Naglasio je da je suzbijanje terorističke pretnje i dalje prioritetan zadatak i naredio da FSB pojača svoje prisustvo na rusko-ukrajinskoj granici.

Početkom februara je sekretar ukrajinskog Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Aleksej Danilov izjavio da Kijev ne isključuje potencijalne napade na teritoriju Ruske Federacije, za koje bi, kako je kazao, moglo biti iskorišćeno oružje ukrajinske proizvodnje, preneo je Si-En-En.

"Što se tiče Rusije, niko nam ne brani da za napade koristimo oružje koje je proizvedeno u Ukrajini. Da li mi imamo takvo oružje? Imamo", rekao je Danilov.

image