Rusija

Pokušaj napada na ruske aerodrome: Američki sateliti sve snimili, poginula tri vojnika (FOTO)

Oružane snage udarili dronovima na aerodrome "Djagilevo" i "Engels"
Pokušaj napada na ruske aerodrome: Američki sateliti sve snimili, poginula tri vojnika (FOTO)www.globallookpress.com © MOD Russia

Kijevski režim pokušao je da izvrši napad na ruske vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti, PVO je presrela ove bespilotne letelice, saopštilo je danas Rusko ministarstvo odbrane. U napadu Oružanih snaga Ukrajine poginula su tri ruska vojnika, još četiri su povređena.

"Jutros je kijevski režim pokušao da izvrši udar mlaznim bespilotnim letelicama sovjetske proizvodnje na vojne aerodrome 'Djagilevo' u Rjazanjskoj oblasti i 'Engels', kako bi onesposobio ruske dalekometne letelice, Saratovska oblast", naveli su u ministarstvu.

Prema izveštaju, protivvazdušna odbrana Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije presrela je ove ukrajinske dronove koji su leteli na maloj visini.

Usled pada i eksplozije fragmenata ukrajinskih bespilotnih letelica na ruskim aerodromima, blago je oštećena obloga trupa dva aviona.

Američki komercijalni sateliti iz Maksara snimali su aerodrom strateške avijacije u Engelsu pre pokušaja Ukrajine da nanese mlazne bespilotne letelice, otkrili su dopisnici RIA Novosti.

Rusija je izvršila masovni udar preciznim oružjem na sistem vojne komande i kontrole, kao i povezane objekte ukrajinskog odbrambenog kompleksa, a pogođeno je svih 17 određenih objekata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Uprkos pokušajima kijevskog režima da terorističkim aktom poremeti borbeni rad ruske dalekometne avijacije, danas je izvršen masovni udar na sistem vojne komande i kontrole, kao i srodne objekte odbrambenog kompleksa, komunikacione centre, energetske i vojne jedinice Ukrajine sa visokopreciznim vazdušnim i pomorskim naoružanjem. Cilj udara je postignut. Pogođeno je svih 17 naznačenih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ruski raketni udar poremetio prebacivanje Oružanih snaga Ukrajine u zonu borbenih dejstava.

"Usled udara poremećeno je prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine, stranog naoružanja, vojne opreme i municije u područja borbenih dejstava železnicom", dodaje se u saopštenju.

Ruska vojska danas je izvela raketne udare širih razmera skoro po celoj teritoriji Ukrajine. U operaciji su učestvovali značajni vazduhoplovni i pomorski kapaciteti ruske vojske, uključujući i avione strategijske avijacije čija je visoka aktivnost zabeležena iznad Kaspijskog mora.

U Žitomirskoj i Odeskoj oblasti pogođena je elektroenergetska mreža, tako da su veći delovi ostali bez struje.

Napadi se proširili i po Lavovu i okolini. Ukrajinska vojska je saopštila da u ovom napadu učestvuju i bombarderi Tu-22M3 naoružani supersoničnim raketama H-22/32 "Oluja" dometa do 1000km.

image