Svet

Napad na Rusiju nije isključen? Kijev: Imamo takvo oružje

Niko nam ne brani da gađamo Rusiju oružjem koje sami proizvodimo, poručuju iz ukrajinskog Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane
Napad na Rusiju nije isključen? Kijev: Imamo takvo oružje© Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Sekretar ukrajinskog Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Aleksej Danilov izjavio je danas da Kijev ne isključuje potencijalne napade na teritoriju Ruske Federacije, za koje bi, kako je kazao, moglo biti iskorišćeno oružje ukrajinske proizvodnje, preneo je Si-En-En.

"Što se tiče Rusije, niko nam ne brani da za napade koristimo oružje koje je proizvedeno u Ukrajini. Da li mi imamo takvo oružje? Imamo", rekao je Danilov.

Podsetimo, Zapad je zabranio Kijevu da oružje koje dobija od saveznika koristi za napade po Rusiji. Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je pre dva dana da se o ovome dogovorio sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Sada već bivši ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov prethodno je izjavio da je Kijev spreman na takav kompromis. Ipak, predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibickij izjavio je nešto suprotno, kada je kazao da smatra da je neophodno nanositi udare na vojna skladišta ruske vojske i na teritoriji čitave Ruske Federacije.

Početkom prošlog meseca, Kiril Budanov, koji bi trebalo da bude postavljen za novog ministra odbrane Ukrajine, dodao je da se u narednim mesecima mogu očekivati napadi "dublje" na rusku teritoriju, odnosno dalje od linije fronta.

Ovo je potvrdio i savetnik Zelenskog, Mihail Podoljak, koji je krajem istog meseca kazao da Kijev razmatra udare po Moskvi, Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu i nekim drugim gradovima.

image
VV inauguration
banner