Rusija

Putin: Pojačati prisustvo snaga bezbednosti na rusko-ukrajinskoj granici

Predsednik Rusije je naredio da se razvije regionalni sistem za borbu protiv terorizma na novim regionima i da se identifikuju i zaustave aktivnosti onih koji pokušavaju da cepaju i oslabe društvo i za to koriste separatizam
Putin: Pojačati prisustvo snaga bezbednosti na rusko-ukrajinskoj granici© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Federalna služba bezbednosti trebalo bi da pojača svoje prisustvo na rusko-ukrajinskoj granici, rekao je danas Vladimir Putin na sednici Federalne službe bezbednosti (FSB).

"Sada su na rusko-ukrajinskoj granici raspoređene jedinice graničnih službi, avijacije FSB-a, Oružanih snaga i Nacionalne garde. Vaš zadatak je da stavite barijeru na put diverzantskim grupama, da zaustavite pokušaje ilegalnog transporta oružja i municije u Rusiju", naglasio je Putin i naredio da se prouči sistem po kom izbeglice, vojne kolone i vojna oprema prelaze preko granice, kao i vojnih kolona, vojne opreme.

Zapad se nikada nije libio da koristi ekstremiste zarad svojih interesa, uvek je koristio sva dostupna sredstva protiv Rusije, rekao je ruski predsednik.

"Znamo da im nije strano korišćenje radikala i ekstremista za svoje interese, uprkos svim glasnim izjavama o borbi protiv međunarodnog terorizma. Uvek koriste ono što im je pri ruci, sve moguće koriste protiv nas. Tako je uvek bilo, tako je i sada", naglasio je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, suzbijanje terorističke pretnje je i dalje prioritetan zadatak. Tokom protekle godine broj terorističkih zločina na teritoriji Ruske Federacije je porastao, između ostalog i zbog pokušaja kijevskog režima da ugrozi bezbednost Rusije, naglasio je predsednik.

Zbog toga je Putin naredio da se razvije regionalni sistem za borbu protiv terorizma i na novim regionima, i da se identifikuju i zaustave aktivnosti onih koji pokušavaju da cepaju i oslabe društvo i za to koriste separatizam, nacionalizam i neonacizam.

"Efikasno odgovorite, delujte odlučno, ofanzivno, koristite ceo arsenal. Stalno držite u vidu objekte kritične infrastrukture, javni prostor, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa", rekao je Putin.

Ništa manje nije važna identifikacija i suzbijanje propagande i ideologije terorizma i ekstremizma na internetu i društvenim mrežama, dodao je ruski predsednik.

Ozbiljna pažnja treba da se posveti ekonomskoj bezbednosti i borbi protiv korupcije, naglasio je Putin i pozvao FSB da odmah reaguje na nezakonito korišćenje budžetskih sredstava izdvojenih iz saveznog budžeta za regionalne programe. 

Prema rečima predsednika Rusije, prethodna godina je bila posebna godina za FSB, čije su jedinice bile direktno uključene u Specijalnu vojnu operaciju (SVO), rešavale su složene, nestandardne operativne zadatke, pokrivale državnu granicu, aktivno se boreći protiv terorizma, organizovanog kriminala, korupcije i ekstremizma.

"Želim da se zahvalim rukovodstvu i svim zaposlenima u odeljenju, posebno onima koji su bili angažovani na oslobođenim teritorijama, u zoni fronta i, dodaću, iz neprijateljskih rovova. Želeo bih da vam se zahvalim, dragi drugovi, na vašem radu, na hrabrosti, profesionalizmu i odlučnosti u obezbeđivanju bezbednosti Rusije", rekao je Putin.

Svi zadaci koji se daju oficirima FSB su složeni, nema nijednog koji nije prioritetan za bezbednost države, rekao je Putin i dodao da je siguran da će služba bezbednosti nastaviti adekvatno da rešava dodeljene zadatke.

Prethodni sastanak FSB-a kojem je prisustvovao Putin održan je 24. februara 2021. godine, što znači da je današnji sastanak prvi od početka Specijalne vojne operacije.

Glavne oblasti rada Federalne službe bezbednosti su kontraobaveštajne aktivnosti, borba protiv terorizma, suzbijanje opasnih oblika kriminala, zaštita državne granice i obezbeđenje informacione bezbednosti.

image