Srbija i Balkan

Vučić: Dominacija Amerike nad Evropom biće sve veća; Vojska RS jača nego pre deset godina

Amerika će biti dominantna na Zapadu, SAD i EU će imati isti odnos prema Kini, koju posmatraju kao strateškog rivala, smatra predsednik i dodaje da "mi moramo da gledamo sebe"
Vučić: Dominacija Amerike nad Evropom biće sve veća; Vojska RS jača nego pre deset godina© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Znao sam da nas očekuju teški događaji i razumeo sam šta će se desiti u Ukrajini i pre nego što je počeo sukob u toj zemlji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da mu ruski predsednik Vladimir Putin nije rekao da će biti sukoba u Ukrajini, već je sam zaključio. Vučić je govorio o izjavi austrijskog novinara Kristijana Veršića, koji je rekao da je od srpskog predsednika dva meseca pre početka sukoba saznao da će početi rat u Ukrajini.

"Nije to neka velika tajna, mogli ste da pogledate i u vašoj arhivi moje izjave od 25. novembra, kada sam bio u Sočiju kod predsednika Putina. Ja sam tada rekao da očekujem da nam se priprema mnogo toga teškog u svetu. Ne zato što mi je Putin bilo šta slično rekao, ja njega dovoljno dobro poznajem. I ja sam razumeo šta će se desiti u Ukrajini", rekao je predsednik Srbije u obraćanju na televiziji Pink i dodao da je Putin ranije uvek govorio mnogo o Ukrajini, a na tom sastanku nije pričao ni tri minuta.

Kaže da nije prorok, već je samo slušao i ređao činjenice, i da će pokušati da objasni šta očekuje u narednom periodu.

"Mislim da već u junu mora da usledi, pošto Ukrajina neće lako pobediti u vojnom smislu, to je gotovo nemoguće, očekujem da će dobiti veliki zamah na evropskom putu. Mislim da će biti donete odluke o hitnom početku pregovora i hitnom ulasku u EU. Amerikanci prave jedan blok unutar Evrope, poseban blok koji će činiti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina. Imaćete zemlje koje su veće od Francuske po broju stanovnika. Ako dodate tome i Rumuniju, onda taj kvintet ili sekstet postaje najmoćniji u Evropi, a pod direktnim je uticajem Amerike", ističe Vučić.

Amerika će biti dominantna na Zapadu, a i SAD i EU će imati isti odnos prema Kini, koju posmatraju kao strateškog rivala, smatra predsednik i dodaje da "mi moramo da gledamo sebe".

Kada stranci govore o balansu, to znači da Srbija ne sme da ode iznad

Vučić je podsetio da Srbija još nije uvela sankcije Rusiji, iako su pojedini najavljivali da bi to moglo da se desi dan nakon izbora u aprilu 2022. godine.

"To je kada se neko drži, ne može uvek, natera vas sila prilika, ali kao što vidite bez zaklinjanja, bez preteških reči, godinu dana smo uspeli da izdržimo te pritiske", rekao je predsednik Srbije.

Nalog MKS za hapšenje Putina samo vodi u dalju eskalaciju, smatra Vučić.

Sa Putinom će morati da se razgovara, ali kako će se to desiti ako mu takva optužnica "bude visila nad glavom", dodaje. 

On ističe da će se menjati dinamika našeg odnosa sa Evropom i da se nada da će to biti u pozitivnom svetlu.

"Ali za nas postoje ograničavajući faktori, a to su sankcije Rusiji i Kosovo i Metohija. Mislim da će se u međuvremenu dogoditi još mnogo toga. Bajdenov akt o smanjenju inflacije, koji je genijalan, čime su naterali kompanije iz EU da se sele u Ameriku, oni će se sada dogovoriti sa Evropom da za evropske zemlje to ne važi. Uzeće kompanije poput 'Folksvagena' i radna mesta. Dogovoriće se da to ne važi, ali da moraju da sprovode mere prema Kini kakve sprovodi i Amerika", smatra Vučić.

Mislili su da sam lud jer sam jedini koji sam govorio o litijumu, navodi predsednik. On kaže da smo "mogli po najvišim svetskim standardima da sve to uradimo i da nam procveta taj deo Srbije", a da nismo jer su "strane službe našle ljude ovde koji će da zaustave razvoj Srbije".

Dodaje da bi Srbija za 10 godina stigla srednje razvijene zemlje u Evropi, a "mi bi danas bili najbolja zemlja u regionu".

"Meni je jasno zašto su to stranci uradili, ja to razumem. Oni kada govore o balansu, to znači da Srbija ne sme da ode iznad i da mora da se kontroliše sa onim oko nje i sa pritiscima. Zato su nam razorili zemlju, kako god da bude izgubili smo pet godina u razvoju. Imali smo belo zlato, nešto što je retka stvar u Evropi", poručio je Vučić.

Bez vojske ste ništa

Predsednik poručuje da je njegov zadatak da proba da sačuva zemlju od rata, ali i da sačuva sve političke principe.

Dodaje da je ponosan što vidi da konkurs Vojske Srbije ide jako dobro i ističe da će osnovna plata biti 2.000 evra.

"Bez vojske ste ništa, postajete lovina za lešinare i ne možete ni da postojite. Zato vojsku i gradimo i radimo sve što možemo da nam bude snažnija. Naša vojska je 10 puta snažnija nego što je bila pre 10 godina", rekao je Vučić.

On je pozvao sve građane da dođu 22. aprila u Batajnicu, jer će "to biti najveća prezentacija svega onoga što Vojska Srbije ima". 

Voda i hrana biće problem u budućnosti

Predsednik je, komentarišući sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom rekao da će napraviti strateški savet, da može da se sarađuje sa Mađarskom po više pitanja. Kako kaže, Mađarska je već sada peti trgovinski partner Srbiji.

"Naši odnosi su na najvišem istorijskom nivou. Mi uvek volimo da govorimo samo o lošim stvarima, a ovo je jedna od fantastičnih stvari koje nam se dešavaju", ocenio je Vučić.

Voda i hrana će biti nešto oko čega će biti problema u budućnosti, mi smo obezbeđeni jer proizvodimo gotovo sve, poručio je predsednik Srbije. 

"Svega imamo u rezervi koliko hoćete, kod nas niko neće biti gladan", kaže Vučić.

Svi misle da znaju bolje od mene šta je dobro za državu

Svi misle da znaju bolje od mene šta je dobro za državu, čak i oni koji o državi ne znaju ništa i koji bi uveli zemlju u ratno stanje za 15 minuta, kaže predsednik Srbije.

"Ja sam uvek na strani države, da državu sačuvamo", istakao je Vučić.

O izjavama nekih koji tvrde da će, zahvaljujući Vučiću, pet zemalja EU koje nisu priznale "Kosovo" to uskoro uraditi, predsednik se zapitao gde to piše.

"Ne piše nigde naravno. Neke od tih zemalja nisu daleko od toga, ali blizu su godinama da priznaju. Nemojte se pozivati na nešto što ne piše", kaže predsednik.

Narodni pokret je veoma potreban zemlji, posebno u naredne dve godine, kada će biti potreban jedan širi konsenzus, kaže Vučić. 

Albanci na KiM imaju obaveštajne službe koje nisu naivne

On ističe da Albanci na KiM imaju svoje obaveštajne službe koje nisu naivne, i koje posebno vrše infiltraciju na jugu, ali to pokušavaju i na severu Kosova.

Vučić je, na pitanje o formiranju kosovske obaveštajne službe, rekao da ih Albanci već imaju.

"Oni na ozbiljan način to rade, posebno infiltracija na jugu je značajna. Pokušavaju infiltraciju i na severu. Ostvaruju određene pomake kupujući ljude, pre svega u Leposaviću i Zubinom Potoku", rekao je on.

Vučić je naglasio da postoje mnoge druge službe koje deluju na teritoriji cele Srbije i na KiM.

"Tu naše službe moraju da rade značajan kontraobaveštajni i obaveštajni posao. Naše službe, ne želim da kažem da su snažnije od ostalih u regionu, ali usuđujem se da kažem da nisu slabije", podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je da će nova sednica Saveta za nacionalnu bezbednost biti održana za sedam ili osam dana.

image