Srbija i Balkan

Dan sećanja na žrtve bombardovanja - Vučić: Srpski duh ste lomili, ali ga nikada nećete slomiti

Obeležavanju Dana sećanja u Somboru prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i drugi zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske
Dan sećanja na žrtve bombardovanja - Vučić: Srpski duh ste lomili, ali ga nikada nećete slomiti© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Pre 24 godine konačno je umrlo savremeno međunarodno pravo, od tada više ništa što se u svetu događa, ne može da bude gore od onoga što su uradili maloj zemlji, koja je bila slobodarska i htela da bude svoja na svome, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na komemoraciji povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji na SRJ.

"Rekli ste da ste napali jednu zemlju zbog humanitarne katastrofe. Niste vi sprečavali nikakvu humanitarnu katastrofu, već ste naoružavali pobunjenike. Kada ste videli da ne možete da dobijete opravdanje, rekli ste: 'Šta će nama Savet bezbednosti? Šta će nam pravda? Mi ćemo to sami, jer smo mi sami na svetu'", rekao je predsednik Srbije.

"Prošlo je 24 godine, kidali ste nam delove teritorije, ubili nam 79 dece, 2.500 ljudi, ne samo civila, i vojnika, i policajaca. Ko ste vi da nam ubijate vojnike i policajce na svojoj teritoriji?", upitao je Vučić.

"Mislili ste da ste nas naučili pameti? Pa da li ste? Ja vam kažem, niste! Ponosni srpski duh ste lomili, ali ga nikada nećete slomiti. I danas kada nas pritiskate, kada tražite da damo opravdanje za sve što ste neopravdano učinili našoj zemlji, kada tražite da se usaglasite da niste strašne zločine činili, govorite nam "Gledajte u budućnost". Gledamo...", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da je Zapad imao dva razloga su poveli agresiju - da pokaže svoju dominaciju i da nam otme KiM.

"Nek ne izmišljaju, jer je sad Albanaca više nego tada i briga ih što Srba ima mnogo manje. Ne tiče ih se, samo im je važno da dobiju opravdanje. Ovo im govorim svaki dan", rekao je on.

"Poštovanje od njih dobićemo kad im priznamo sve. Koletarlna šteta ste vi zlikovci koji ste nam ubili decu. To što danas mirno šetate i glumite da ste slobodni i jaki, samo se zapitajte zašto je ovoliko ljudi na ovom Trgu, što su došli. Nisu došli da oplakju, već da kažu lomili ste nam i kičmu i vrat, i niste nas ubili uprkos svi pokušajima, živeće ova Srbija", istakao je Vučić.

"Pre samo 12 godina nismo smeli jedan venac da položimo, nismo smeli da kažemo da je ovo agresija, a sada smo počeli da podižemo naš zemlju i počeli smo da izbijamo na vrh. Naša zemlja je počela da se seća, naša zajednička je ideja da obeležavamo stradanja na Košarama, u Jasenovcu. Šta god bilo umemo to da učinimo da uvek budemo zajedno", naglasio je Vučić.

"Ne damo Srbiju i nikad je nećemo dati. Ne damo Radovana i Milicu. Ne damo svoju decu", zaključio je Vučić.

U Somboru se održava komemoracija povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, a centralna manifestacija kojoj prisustvuju članovi državnog vrha održava se u Somboru.

Obeležavanju Dana sećanja, na Trgu Svetog Đorđa u Somboru prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici Skupštine Srbije, ministri u Vladi Srbije i Republike Srpske.

Sombor je jedan od prvih gradova u Srbiji na koji su pale NATO bombe, kao i jedno od prvih mesta u kom su izgubljeni ljudski životi.

Naime, jedna od prvih ispaljenih krstarećih raketa na SRJ pogodila je 24. marta 1999. u 19.55 časova vojni aerodrom u Somboru, a napad na aerodrom ponovljen je još jednom iste večeri i tada je poginuo zastavnik jugoslovenske vojske Radovan Medić.

Patrijarh Porfirije: Najnesrazmerniji vojni sukob od kad je sveta i veka

Pomen stradalima služi patrijarh srpski Porfirije, koji se zahvalio svim prisutnima.

On je rekao da je NATO agresija bila "najnesrazmerniji vojni sukob od kad je sveta i veka", kao i da "mi danas činimo isto što su Somborci činili tada".

"Tog ratnog proleća, Somborci su se okupljali na ovom Trgu koji nosi ime Svetoga Georgija, a preko njega i našeg Boga. Sabrali smo se da se pomolimo za sve koji su nepravedno postradali od pucanja sa neba", rekao je patrijarh.

"Molimo se i borimo se da se naša stradanja ne ponovo, ni nama ni bilo kome drugome", kazao je on. "Ali ne prihvatajmo ultimatume i ucene po bilo koju cenu. Ultimatume i ucene koji znače odvajanje od sebe i svoga."

"Govoreći ovo zagledan sam u krst na kome je razapet naš Isus, ali i milioni ljudi, pa i žene i deca širom sveta. I hiljade naših, od cara Lazara, do Radovana Medića i Milice Rakić", istakao je patrijarh Porfitije.

"Molimo se za sve nevino postradale u proleće 1999. Bog nek im dušu prosti i da im večni pokoj. Neka ste svi Bogom blagosloveni i živeli na mnogo godina", završio je Porfirije.

Milorad Dodik: Nisu hteli samo da nas pobiju, nego i da nas potcene i ponize

"Ne okupljamo se da bismo se sećali, nego da ne zaboravimo. Što se mene tiče, nećemo ni zaboraviti ni oprostiti", rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Nisu hteli samo da nas pobiju, nego i da nas potcene i ponize", dodao je on.

"Naša deca su ginula sa strašnim traumama. I onda nam dođu i kažu da zaboravimo i idemo dalje. Srpski narod čine i živi i mrtvi, i zato nikad ne zaboravljamo. Ja im se nikada neću klanjati. EU nam postavlja ultimatum, nije Evropa u koju želimo da idemo", rekao je predsednik Republike Srpske.

"Ne smemo da izgubimo svoj suverenitet, koji je po volji naroda. Srbi danas imaju dve države - Srbiju i Republiku Srpsku", istakao je Dodik.

"Nikada se u istoriji nije desilo da je neko nekog napao, a da nije razgovarano o reparaciji. Došli su da nam nude kredite, ali decu i nevine žrtve ne možemo da obnovimo", naglasio je on.

Dodik je rekao i da "vidi budućnost ovog naroda u ujedinjenju Republike Srpske i Srbije".

NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner