U Ukrajini hapse mitropolita koji ima 400 dece

Za svoj neumorni rad mitropolit Longin je 2008. zvanično dobio titulu Heroja Ukrajine. Ali sada je taj heroj na meti kao državni neprijatelj, zbog "podsticanja verskog neprijateljstva"
U Ukrajini hapse mitropolita koji ima 400 dece

Da li se uopšte mogu sagledati granice tragičnih posledica koje je pokrenuo postupak nekanonskog davanja autokefalnosti raskolničkoj crkvi u Ukrajini, od strane Carigradskog patrijarha Vartolomeja Prvog. Više je nego očigledno da su najmoćniji zapadni verski, politički i obaveštajni centri moći izvršili pritisak na Carigradsku patrijaršiju da učini ovaj nekanonski potez. Nesumnjivo da je pitanje autokefalnosti odavno izašlo iz okvira crkvenih kanona, i postalo "par ekselans" jedno od najvažnijih geopolitičkih pitanja. Na taj način su politički krugovi zapadnih centara moći, u prvom redu Stejt department i CIA, pokušali da razjedine pravoslavni svet, prevashodno vodeći računa o slabljenju moći i uticaja Ruske pravoslavne crkve.

Nažalost, tamna strana ove priče skriva sudbine "malih ljudi" kao i lomove koje su preživljavali u svojim dečjim dušama, o čemu rušitelji kanonskog poretka Pravoslavne crkve kao ni geostratezi nisu vodili računa, niti ih je to uopšte interesovalo.

Jedan od takvih primera se dogodio 21. maja 2023. kada je mitropolit bančenski Longin Žar bio pozvan na saslušanje u Černovidsku policijsku upravu, uz obrazloženje da je protiv njega pokrenut krivični postupak po članu 161. Krivičnog zakonika Ukrajine, zato što je na liturgijama "omalovažavajuće govorio" o nekanonskoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine što je po navedenom članu zakona okarakterisano kao "izazivanje međuverske mržnje". Mitropolit je navodno time povredio verska osećanja građana, i izazvao zaoštravanje unutrašnje situacije u regionu.

"Ne osuđujte našeg oca"

U zvaničnom saopštenju se kaže da će sud da donese "meru zabrane" za mitropolita Longina, ne navodeći u kom vremenskom roku. To nas navodi na zaključak da je više nego jasno da bi ukrajinski pravosudni sistem mogao da prolongira donošenje odluke o njegovom "kažnjavanju", s obzirom na to da je prošlo više od mesec dana od kada je mitropolit saslušan, kao i da je reč o neuporedivo složenijem i specifičnijem postupku nego što bi bio slučaj sa bilo kojim drugim episkopom ili građaninom Ukrajine.

Stvar je delikatna upravo zbog činjenice što je mitropolit Longin otac 400 dece.

Dramatično izgleda apel koji su siročad uputila predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom za okončanje progona mitropolita Longina, koji je objavio Savez pravoslavnih novinara pod naslovom "Ne osuđujte našeg oca".

"Mi, deca velikog čoveka, mitropolita benčanskog Longina, obraćamo se vama sa molbom – spasite našeg tatu. Ne osuđujte ga! Naš tata čini mnogo dobrog za nas. Hrani nas, daje nam da popijemo i pojedemo sve što nam je potrebno. I što je najvažnije, on nam pruža ljubav. On nas uči da volimo Boga, ljude i svoju otadžbinu Ukrajinu", piše u apelu mnogobrojne dece mitropolita Longina, i dodaje: "Klanjamo vam se i molimo, molimo – ne dirajte našeg tatu. Mi ga volimo. Za nas je on zaštita, podrška i ljubav. On je nešto najdragocenije što imamo u ovom životu."

Za svoj neumorni rad mitropolit Longin je 2008. zvanično dobio titulu Heroja Ukrajine. Ali sada je taj heroj na meti kao državni neprijatelj, zbog "podsticanja verskog neprijateljstva" – ista optužba kakva je podignuta i protiv nekoliko drugih arhijereja.

Tatika

Pre mnogo godina, 1992. dok je još bio jeromonah Černovidske eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, otac Longin Žar je doveo dečaka Vanju u manastir koji je osnovao u čast Vaznesenja Gospodnjeg. Tada je u manastiru postojao samo jedan hram.

Vanjička je bio veoma slabo i bolesno dete, sa cerebralnom paralizom iz Černovidskog sirotišta. Otac Longin ga je usvojio a onda je usvojio još jedno dete, pa još jedno. Godine 1994. je već bio otac dvadesetdevetoro dece, a onda, kada su ponestale stranice u pasošu gde se unose podaci o usvojenoj deci, otac Longin je formalizovao starateljstvo.

U početku se na teritoriji manastira nalazilo sirotište za svu ovu decu koja su mitropolita zvali "tatika", što u prevodu sa moldavskog znači tata. Međutim, kasnije je odlučeno da se izgrade posebne zgrade za decu, pa je tako izniklo dečje sirotište u selu Molnica.

I mora se reći da ovo nije samo sirotište, već pravi raj iz bajke, u kome deca žive u odličnim uslovima, i o njima brine više od 100 osoba, koje uključuju monahinje, visokokvalifikovane učitelje kao i lekare. Faktički, deci je obezbeđeno sve što je potrebno, od lepih i prostranih soba, do računarskih časova i igrališta.

Dirljive slike

Štaviše, pošto je mitropolit Longin otac ove dece, on nastavlja da ih izdržava čak i pošto su dovoljno odrasli, kada bi mogli da napuste sirotište. Dirljive su slike kako se mitropolit Longin brine o njima, zapravo kao da su njegova deca, priprema ih za obrazovne ustanove, izdržava finansijski, brine o stanovanju, pa čak i ženidbi i udaji, odnosno, radi sve što treba da rade dobri i normalni roditelji.

Međutim, mnoga deca ne mogu da napuste sirotište, jer među sinovima i kćerima ovog plemenitog velikodostojnika UPC, ima onih koji nemaju ekstremitete ili su bolesni od teških oblika cerebralne paralize. Očigledno da je ovoj deci neophodna dvadesetčetvoročasovna kvalifikovana nega. Za sada im mitropolit Longin sa svojim pomoćnicima pruža kompletnu uslugu.  

Šta će biti sa ovom decom ako se, ne daj Bože, nešto desi mitropolitu? To nije teško pogoditi. Zbog gore pomenutih geostrateških planova i nekanonskih postupaka carigradskog patrijarha, u ovom trenutku ukrajinske vlasti pokušavaju da stvore situaciju kako bi postojanje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve bilo i fizički onemogućeno na teritoriji zemlje. To znači da će se crkve i manastiri jednostavno oduzimati, ili u korist nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine ili u korist države, i biće pretvoreni u muzeje ili skladišta hrane.

Kada je reč o humanitarnim, misionarskim ili dobrotvornim projektima, njihova sudbina će biti tužna i unapred određena. Rečju, biće zatvoreni. Na primer, u gradu Hmeljnicki, predstavnici nekanonske crkve su uz podršku vlasti oduzeli nekoliko crkava Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Šta su prvo "uradili sveštenici" Dumenkove strukture? Pevali su himnu Ukrajine i otvorili dobrotvorne menze pri hramovima.

Monah ogromnog autoriteta

Šta će onda biti, u takvom slučaju, sa mitropolitovom decom, i kuda će oni ako njihov tatika, njihov tatica bude poslat u zatvor? Oni nisu potrebni državi a još manje Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. Njihovo izdržavanje zahteva ogromna sredstva.

Mitropolit Longin je monah, ali monah koji ima ogroman autoritet među običnim vernicima. Kada su građani saznali da je mitropolit pozvan na saslušanje, došli su da ga podrže. Nekoliko stotina ljudi je molitveno saosećalo sa svojim arhipastirom, stojeći na ulici i čekajući ga da izađe i ispriča šta se dešava...

Na kraju, možda je ovo samo osveta surovog, krvožednog i satanističkog Zapada za osudu koje je mitropolit Longin izrekao još 2014. na račun politike svetskog hegemona, rekavši da "SAD uživaju u krvoproliću u Ukrajini". U tom kontekstu je održao oštru besedu protiv rata u Ukrajini i rukovodstva te države, koje je nazvao "prokletnicima i slugama Satane". Zatim je dodao: "Ubijeno je oko 10.000 vojnika, a njihove majke ne znaju da oni nisu više među živima. Ne zanima me politika, ali vam govorim sa bolom, jer ovo nije rat protiv neprijatelja, već među nama samima. SAD žele da vide kako pravoslavni narodi ubijaju jedni druge, dok oni jedu, piju, vesele se, i raduju tome što se na svetoj zemlji proliva krv. Oni će platiti za tu krv, koja se nalazi na njihovim rukama i odeći. Sve je to delo proklete Evrope, za koju su nam očevi govorili: 'Ne klanjajte se zverovima', kao i Amerikancima, koji gde god da se umešaju seju mržnju i krvoproliće. Sada su se izmakli i uživaju u prolivanju krvi naših hrišćana."

image
VV inauguration
banner