Rusija

Ministarstvo za vanredne situacije: Teroristi su Krokus zapalili benzinom ili Molotovljevim koktelom

Automatski sistemi za gašenje požara u zgradi nisu dizajnirani da gase paljevine korišćenjem zapaljivih tečnosti, rekao je direktor odeljenja za nadzorne aktivnosti i preventivni rad Ministarstva za vanredne situacije Rusije
Ministarstvo za vanredne situacije: Teroristi su Krokus zapalili benzinom ili Molotovljevim koktelomwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev

Teroristi su u napadu na "Krokus siti hol" na periferiji Moskve, kada je ubijeno 145 ljudi i povređeno preko 550, koristili benzin ili Molotovljev koktel da zapale salu, rekao je direktor odeljenja za nadzorne aktivnosti i preventivni rad Ministarstva za vanredne situacije Rusije (MČS) Sergej Voronov za "Rosijskuju gazetu".

"Ja i dalje ne znam šta su koristili, ili benzin ili Molotovljev koktel", rekao je Voronov i naveo da automatski sistemi za gašenje požara u zgradi nisu dizajnirani da gase paljevine korišćenjem zapaljivih tečnosti.

Kako je Voronov objasnio, za takve kategorije prostorija i ne postoji potreba da se postavljaju takvi sistemi protivpožarne zaštite.

Ono što je propisano kao obavezni za protivpožarni sistem i bezbednost ne uzima u obzir terorističke napade je namerno podmetanje požara, objasnio je on.

U toku su ispitivanja u okviru krivičnog dela, utvrđuje da li su radili sistemi za upozorenje i gašenje požara, naveo je.

Četiri naoružana napadača upala su u "Krokus siti holu" 22. marta uoči rok koncerta, otvorili su vatru na okupljene i ljude na koje su nailazili, a onda su zapalili koncertnu salu.

Osumnjičeni počinioci su privedeni ubrzo nakon napada dok su pokušavali da pobegnu automobilom prema ukrajinskoj granici. Od tada je uhapšeno skoro desetak njihovih saučesnika.

Teroristička organizacija poznata kao Islamska država (ISIS) preuzela je odgovornost za napad. Međutim, Moskva je sugerisala da je Kijev koristio islamističku grupu kao svog "zastupnika". Ukrajina je negirala bilo kakvu umešanost, dok je Zapad insistirao da svi dokazi ukazuju na ISIS kao jedinog krivca.

image