Rusija

Šef FSB-a: Kijevski obaveštajci umešani u teroristički napad na "Krokus siti hol"

Ukrajinske i zapadne špijunske agencije regrutovale su agente da izvrše napade unutar Rusije, kaže Aleksandar Bortnikov
Šef FSB-a: Kijevski obaveštajci umešani u teroristički napad na "Krokus siti hol"Getty © Anadolu / Contributor

Ukrajinske obaveštajne službe bile su umešane u smrtonosni teroristički napad na koncertnu salu "Krokus siti" u blizini Moskve u martu, rekao je direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov.

"Ukrajinske i zapadne obaveštajne službe proširuju krug mogućih izvršilaca, regrutovanih da počine zločine visokog profila unutar Rusije", rekao je Bortikov tokom virtuelnog sastanka Nacionalnog antiterorističkog komiteta (NAC).

Kijev i njegove strane pristalice takođe pomažu "međunarodnim terorističkim organizacijama" koje obučavaju i obezbeđuju opremu za te ljudi, dodao je.

"Pravi primer (takvih aktivnosti) je umešanost ukrajinske vojne obaveštajne službe u teroristički napad na 'Krokus Siti hol" u blizini Moskve koji smo mi ustanovili", naglasio je šef FSB.

Glavne mete ukrajinskih zapadnih obaveštajaca su mlađi ljudi i radnici migranti, rekao je on.

U napadu na "Krokus siti hol" 22. marta ubijeno je 145 ljudi, dok je više 550 povređeno. Četiri naoružana napadača upala su u zgradu uoči rok koncerta, otvorivši vatru na okupljene pre nego što su je zapalili.

Osumnjičeni počinioci - svi državljani Tadžikistana - privedeni su ubrzo nakon napada dok su pokušavali da pobegnu automobilom prema ukrajinskoj granici. Od tada je uhapšeno skoro desetak njihovih saučesnika.

Teroristička organizacija poznata kao Islamska država (ISIS) preuzela je odgovornost za napad. Međutim, Moskva je sugerisala da je Kijev koristio islamističku grupu kao svog "zastupnika". Ukrajina je negirala bilo kakvu umešanost, dok je Zapad insistirao da svi dokazi ukazuju na ISIS kao jedinog krivca.

image