Rusija

Duma: Rusko nuklearno oružje moćnije od američkog, u SAD i EU nek preispitaju akcije svojih vlasti

SAD su jedina država koja je upotrebila nuklearno oružje, prvi put u napadu na Hirošimu, ali danas nisu jedine koje ga poseduju, naveo je predsednik Državne dume
Duma: Rusko nuklearno oružje moćnije od američkog, u SAD i EU nek preispitaju akcije svojih vlastiwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

SAD su jedina zemlja koja je upotrebila nuklearno oružje, ali ako su ga pre 79 godina imali samo oni, danas se situacija promenila – Rusija i Kina imaju nuklearni potencijal za odvraćanje agresora, istakao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, govoreći o američkom napadu na Hirošimu i Nagasaki.

Pre 79 godina dogodila se užasna tragedija – stotine hiljada civila je poginulo od posledica američkog atomskog bombardovanja grada Hirošime, a samo nekoliko dana kasnije, istu sudbinu je doživeo Nagasaki, podsetio je predsednik Državne dume.

Nije bilo vojne potrebe za udarom na Hirošimu i Nagasaki, napisao je Volodin na Telegramu

Vašington je kasnije koristio nuklearno oružje za zastrašivanje drugih država, naveo je Volodin i podsetio da su Vijetnam spalili napalmom, izvršili invaziju na Koreju, Avganistan i Irak, bombardovali Jugoslaviju, Libiju i Siriju.

Vreme prolazi, ali američke metode se ne menjaju, ocenio je predsednik Dume.

Ukrajinu su pretvorili u odskočnu dasku za rat protiv Rusije, proširuju infrastrukturu NATO-a u azijskim regionima protiv Kine, zajedno sa svojim saveznicima pokreću raketne napade na mirne iranske gradove, naveo je Volodin.

Vašington izaziva nove sukobe i podstiče stare, zaključio je on.

Međutim, visokotehnološko oružje koje je nedavno razvijeno u Rusiji dopušta pretpostavku da je Moskva u prednosti u odnosu na Vašington, dodao je ruski zvaničnik.

"Stoga, parlamenti i građani SAD i Evropske unije moraju da shvate da akcije pomahnitalih lidera njihovih država, koji, ugrožavajući bezbednost Rusije, isporučuju avione i rakete i koordinišu vojne akcije u Ukrajini, mogu da dovedu svet do tragičnih posledica", upozorio je Volodin.

image