Rusija

Ruski obaveštajci: SAD naterale Japan da zaboravi Hirošimu, ali tu je Moskva da ih podseti

Studenti Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Rusije odlučili su da predstavu "Nuklearni štit" prevedu na japanski i da je masovno objavljuju, sa ciljem da se obični Japanci upoznaju sa istorijom stvaranja atomske bombe
Ruski obaveštajci: SAD naterale Japan da zaboravi Hirošimu, ali tu je Moskva da ih podseti© Junko Kimura/Getty Images)

Preuzevši ulogu glavnog arbitra i svetskog policajca, Vašington je naterao Tokio da zaboravi na zlokobnu ulogu SAD u tragediji atomskih napada na Hirošimu i Nagasaki, saopštila je danas ruska spoljna obaveštajna služba (SVR).

"SAD su jedina država na svetu koja je upotrebila nuklearno oružje protiv civilnog stanovništva dva japanska grada - Hirošime i Nagasakija u avgustu 1945. godine. Cilj je bio zastrašivanje, ne samo militarističkog Japana, koji je već bio spreman da kapitulira, već i celog sveta, pošto su tada samo SAD imale nuklearne kapacitete", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da sadašnji američki političari, ne samo da nastavljaju da pokazuju neodgovoran odnos prema pitanjima nuklearne bezbednosti, već da japanske vlasti tokom ceremonija u čast žrtava bombardovanja već duže vreme ne govore o "zlokobnoj ulozi" Sjedinjenih Država u toj tragediji dva japanska grada.

"Upravo iz tog razloga, studenti Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Rusije odlučili su da predstavu 'Nuklearni štit' prevedu na japanski i da je masovno objavljuju. Performans će biti postavljen na internet sa ciljem da se običnim Japancima emituje istorija stvaranja atomske bombe, nuklearnog štita naše zemlje, kao i empatija ruskih stanovnika za atomsku tragediju u Hirošimi i Nagasakiju", zaključili su u ruskoj obaveštajnoj službi.

image