Rusija

Lovci F-16 primećeni u pravcu Hersona: "Uskoro će postati eksponati na Poklonoj gori"

Avioni F-16 lete iznad našeg okruga od juče, a uveren sam da će uskoro svi biti uništeni, rekao je načelnik administracije Kahovskog opštinskog okruga Hersonske oblasti Pavel Filipčuk
Lovci F-16 primećeni u pravcu Hersona: "Uskoro će postati eksponati na Poklonoj gori"Getty © Harald Tittel/picture alliance

Lovci F-16 primećeni su u pravcu Hersona, rekao je načelnik administracije Kahovskog opštinskog okruga Hersonske oblasti Pavel Filipčuk.

"Avioni F-16 lete iznad našeg okruga od juče. Molim stanovnike da ostanu mirni", kazao je Filipčuk u video-poruci objavljenoj na Telegramu.

On je izrazio uverenje da će "uskoro svi ti avioni biti oboreni i uništeni, kao i da će postati eksponati na Poklonoj gori u Moskvi".

"Siguran sam da ti avioni imaju životni vek komaraca", naveo je.

Vladimir Zelenski je prošle nedelje najavio dolazak F-16 u Ukrajinu, a prethodno je časopis "Ekonomist" objavio da je prvih deset od 79 američkih borbenih aviona isporučeno Ukrajini.

Istovremeno, mediji su ocenili da se to dogodilo godinu dana nakon što je administracija Džozefa Bajdena odobrila njihovu isporuku kijevskom režimu.

Osim toga, krajem jula, "Telegraf" je pisao da su ukrajinski piloti već izveli svoje prve letove na F-16 koji su korišćeni kao "oružje protivvazdušne odbrane".

Američki državni sekretar Entoni Blinken je 10. jula, na marginama NATO samita, saopštio da su Vašington i njegovi saveznici počeli da šalju američke lovce u Kijev, a tada je i nagovestio da će ti avioni ovog leta leteti ukrajinskim nebom.

image