Svet

Si-En-En teška srca priznao: Rusija proizvodi tri puta više artiljerijske municije od EU i SAD

Ishod u Ukrajini zavisi od toga koliko je svaka strana opremljena, kaže zvaničnik NATO. Rusija proizvodi tri puta više od onoga što Zapad može da pošalje Kijevu
Si-En-En teška srca priznao: Rusija proizvodi tri puta više artiljerijske municije od EU i SAD© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Rusija je na putu da proizvede skoro tri puta više artiljerijske municije od SAD i Evrope, što je ključna prednost za Moskvu u sukobu sa Ukrajinom, navodi Si-En-EN.

Rusija proizvodi oko 250.000 komada artiljerijske municije mesečno, ili oko tri miliona godišnje, prema procenama obaveštajnih službi NATO-a o ruskoj odbrambenoj proizvodnji koje su podelili sa Si-En-Enom. Zajedno, SAD i Evropa imaju kapacitet da proizvedu samo oko 1,2 miliona granata godišnje, rekao je za Si-En-En visoki evropski obaveštajni zvaničnik.

Američka vojska je postavila cilj od 100.000 granata mesečno do kraja 2025. - manje od polovine ruske mesečne proizvodnje - a čak je i taj broj sada nedostižan, jer je Kongres blokirao finansiranje Ukrajine u vrednosti od 60 milijardi dolara.

"Ono u čemu se sada nalazimo je proizvodni rat", rekao je visoki zvaničnik NATO-a za Si-En-En. "Ishod u Ukrajini zavisi od toga koliko je svaka strana opremljena da vodi ovaj rat".

Zvaničnici kažu da Rusija trenutno ispaljuje oko 10.000 granata dnevno, u poređenju sa 2.000 sa ukrajinske strane.

Do nedostatka municije dolazi u najopasnijem trenutku za Kijev - američkog novca za finansiranje nema, ruska vojska ima inicijativu na frontu, a istovremeno ukrajinska vojska ima ozbiljan problem sa nedostatkom ljudstva.

Zapad je Ukrajini poslao niz veoma sofisticiranih sistema, uključujući tenkove "M-1 abrams" i, uskoro im stižu i borbeni avioni F-16. Vojni analitičari, međutim, upozoravaju da će ishod sukoba zavisiti od toga ko ispali najviše artiljerijskih granata.

"Pitanje broj jedan koje trenutno posmatramo je municija", rekao je zvaničnik NATO-a. "Tu Rusija zaista ima značajnu prednost u proizvodnji i stvara značajnu prednost na bojnom polju".

Ruske fabrike rade svaki dan, u smenama od 12 sati, rekao je zvaničnik NATO-a. Oko 3,5 miliona Rusa sada radi u sektoru odbrane, u odnosu na negde između dva i 2,5 miliona pre sukoba. Rusija, takođe, tvrdi NATO, uvozi municiju. Iran je prošle godine poslao najmanje 300.000 artiljerijskih granata - "verovatno više od toga", kaže NATO zvaničnik - a Severna Koreja je obezbedila najmanje 6.700 kontejnera municije sa milionima granata.

Rusija je "sve što ima stavila u igru", rekao je obaveštajni zvaničnik. "Njihova ratna mašina radi punom parom."

Iako zapadni zvaničnici pokušavaju da ublaže svoj "poraz" i navode da tri miliona granata godišnje nije dovoljno, ostaje činjenica da Zapad ne uspeva Ukrajini da isporuči obećano, niti će u skorijoj budućnosti.

Uz to, navodi Si-En-En, ruska ekonomija je potpuno transformisana. Dok je u postsovjetskom periodu nafta bila vodeći sektor sada je to vojna industrija koja se finansira naftom, objašnjava neimenovani NATO zvaničnik.

Iako će to možda u budućnosti biti problematično za Moskvu, sada funkcioniše.

"Ako pomoć SAD više ne bude stizala, Ukrajinci će možda promeniti mišljenje o pregovorima", rekao je izvor upoznat sa zapadnim obaveštajnim službama.

image