Svet

Neophodne decenije da se ojača evropska odbrambena industrija

Proizvođač aviona "rafal" predviđa da će problemi u lancu snabdevanja potrajati
Neophodne decenije da se ojača evropska odbrambena industrijaGetty © Anadolu / Contributor

Šef francuske kompanije "Daso" izrazio je sumnje u nova obećanja EU da će povećati proizvodnju oružja u bloku, upozoravajući da bi izgradnja prave evropske odbrambene industrije mogla potrajati decenijama.

Erik Trapije je u razgovoru za "Fajnenšel tajms" rekao da je skeptičan da će Brisel uspeti ponovo da pokrene odbrambenu industriju u trenutku kada pokušava da zadovolji potrebe Ukrajine za municijom.

"Evropa odjednom veruje da je rad na odbrani dobra stvar... Oduševljen sam što su to spoznali. Između te spoznaje i stvarnosti izgradnje evropske odbrambene industrije biće potrebno mnogo godina, pa čak i decenija", rekao je on.

Trapije je upozorio i da Evropa i dalje ima tendenciju da kupuje od američke odbrambene industrije i da je čekaju godine rada na poboljšanju lanaca snabdevanja koji su pogođeni višegodišnjim rezovima budžeta za odbranu.

"Daso" je jedna od evropskih kompanija koja je imala koristi od jačanja vojnih budžeta na globalnom nivou nakon višegodišnjih rezova, a porudžbine za "rafale" nastavljaju da rastu. Ali većina ovih porudžbina, sa izuzetkom velikih porudžbina iz Francuske i manjih, poput Grčke, dolazi izvan EU, iz Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Indonezije.

Francuski proizvođač "rafala" i "falkona" predviđa da će i 2024. biti problematična kada je reč o snabdevanju i dobavljačima. Kriza u lancu snabdevanja već je uticala na isporuke i, samim tim, prodaju aviona prošle godine.

image