Rusija

FSB objavio dokumenta: Kako su ukrajinski nacionalisti planirali stvaranje nezavisne Ukrajine (FOTO)

Među objavljenim materijalima nalaze se i protokoli saslušanja vođa i pripadnika Organizacije ukrajinskih nacionalista, koji su živeli na Krimu, upitnici uhapšenih, njihove autobiografije i odluke o izboru preventivne mere protiv njih
FSB objavio dokumenta: Kako su ukrajinski nacionalisti planirali stvaranje nezavisne Ukrajine (FOTO)Getty © Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket

Uprava Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) za Republiku Krim i grad Sevastopolj, u okviru projekta "Bez zastarelosti", objavila je arhivske materijale o aktivnostima Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) na Krimu tokom Velikog otadžbinskog rata.

Među objavljenim materijalima nalaze se i protokoli saslušanja vođa i pripadnika OUN koji su živeli na Krimu, upitnici uhapšenih, njihove autobiografije i odluke o izboru preventivne mere protiv njih.

Tako je u izveštaju ispitivanja šefa krimskog regionalnog centra rukovodstva OUN Leonida Larževskog navedeno da je ta partija planirala stvaranje "nezavisne Ukrajine" oružanom borbom protiv Nemačke i Sovjetskog Saveza, kada obe zemlje budu oslabljene u Velikom otadžbinskom ratu.

"Postojeća ukrajinska ustanička armija će razoružati nemačku vojsku koja se nalazi u Ukrajini, zapleniti svu njenu opremu i stati na granicu Ukrajine, početi da se bori protiv Crvene armije kako bi sprečila ulazak na njenu teritoriju", navodi se u izveštaju o ispitivanju Larževskog.

Prema svedočenju optuženih, ćelije ukrajinskih nacionalista stvorene su u Simferopolju, Jalti, Džankoju, Alušti i Bahčisaraju.

Centar OUN na Krimu nalazio se u Simferopolju, a među učesnicima pokreta vladala je stroga tajnost.

Iz izveštaja sa saslušanja Larževskog proizilazi da je u Simferopolju bilo 60 pripadnika OUN, a da ukupno u regionu tada nije bilo više od 200.000 Ukrajinaca.

OUN je krajnje desničarska politička organizacija, koju je osnovao Stepan Bandera i koja je delovala uglavnom u zapadnoj Ukrajini

Bila je fokusirana na upotrebu ekstremističkih sredstava, uključujući terorističke akte.

Tokom Drugog svetskog rata, OUN je, u saradnji sa nemačkim obaveštajnim agencijama, započela borbu protiv sovjetske vlasti, a 1943. organizovala je Ukrajinsku pobunjeničku armiju (UPA).

Militanti OUN-UPA, koji su počeli da se nazivaju "banderovcima" po svom vođi Banderi, počinili su mnoge zločine, uključujući učešće u holokaustu.

Prema istraživanjima, ukupno su pripadnici OUN-UPA ubili najmanje milion ljudi, uključujući 200.000 Poljaka tokom masakra u Volinu. 

image