Svet

Azov, Stepan Bandera i američka Helsinška komisija: Kako se Pol Masaro preporučio za mesto direktora

Masaro je poslednjih godina postao poznat kao jedan od najvatrenijih pristalica Ukrajine na društvenim mrežama, koji je na njima objavljivao fotografije sa nacističkim obeležjima
Azov, Stepan Bandera i američka Helsinška komisija: Kako se Pol Masaro preporučio za mesto direktoraGetty © Artur Widak/NurPhoto

Američki Helsinški odbor za ljudska prava imenovao je Pola Masara za direktora, iako je u prošlosti na društvenim mrežama objavljivao fotografije sa nacističkim obeležjima.

"Veoma sam zahvalan što sam imenovao Pola Masara za direktora osoblja Helsinške komisije. On je godinama blisko sarađivao sa mnom i mojim osobljem na unapređenju zakona kako bi se diktatori pozvali na odgovornost i unapredili demokratiju i (pomogli) ukrajinsku pobedu. Zahvaljujem mu na njegovoj spremnosti da preuzme ovu funkciju i radujem se njegovom vođstvu", piše u saopštenju predsedavajućeg, američkog kongresmena Džoa Vilsona.

Masaro je poslednjih godina postao poznat kao jedan od najvatrenijih pristalica Ukrajine na društvenim mrežama, na kojima je, između ostalog, kačio fotografije sa zastavom ukrajinskog neonacističkog bataljona "Azov", kao i sa amblemom na kom se nalazi ukrajinski kolaboracionista iz Drugog svetskog rata Stepan Bandera.

image
VV inauguration
banner