Svet

Ante Pavelić kod Stepana Bandere: "Za dom spremni" u Kijevu

Memoari ustaškog zločinca objavljeni su u izvačkoj kući koja se nalazi u ulici ukrajinskog naciste
Ante Pavelić kod Stepana Bandere: "Za dom spremni" u KijevuGetty

Jedan je sanjao Ukrajinu očišćenu od Rusa, Poljaka i Jevreja, a drugi je maštao o Hrvatskoj u kojoj nema Srba. Ukrajinski kolaboracionista Stepan Bandera i ustaški poglavnik Ante Pavelić ne samo da su vezani zločinačkom prošlošću, već i dan-danas nekako "idu zajedno", pa su tako, Pavelićevi memoari objavljeni ni manje ni više nego u ukrajinskoj izdavačkoj kući registrovanoj – gle čuda – u ulici Stepana Bandere. Ante Pavelić je među svojima.

"Za Otadžbinu – spremni!", kako je navedeno, memoari su vođe ustaša Anta Pavelića, "gde on detaljno opisuje ceo svoj život, počev od detinjstva, prve političke pokušaje, preko emigracije i duge borbe u međuratnoj Evropi do stvaranja NDH".

Nešto kao Hitlerov "Majn kampf", samo na balkanski način.

"Borba za hrvatsku nezavisnost u dvadesetom veku bila je duga i krvava. Zadiranje Srba i teritorijalne pretenzije Italijana, pokušaji da se Hrvati proglase Mađarima i 'melting pot' Jugoslavije. Hrvati su se uglavnom našli u situaciji da se bore protiv svih. Nacionalna volja protiv stranih interesa i hrabrost protiv neprijateljskih nasrtaja. Takva situacija iznedrila je ustaše – organizovani nacionalistički pokret koji je umeo da oružjem odgovori na izazove svog vremena", piše na sajtu ukrajinske izdavačke kuće "Propala gramota", u opisu Pavelićevog (ne)dela.

U opisu knjige naravno nije pomenuto sve što znamo o Paveliću – a znamo, recimo, da je u NDH stvorio sistem logora smrti u kojima je ubijeno oko 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Njegove ustaše izmislile su čak i poseban nož za klanje Srba, takozvani "srbosek", i takmičili se ko će uzeti više nevinih života. Čak su se i sami Hitlerovi nacisti zgražavali nad zverstvima koje su činili Pavelić i njegovi zločinci.

"Propalu gramotu" koja je objavila, inače dvotomne memoare poglavnika Ante Pavelića, osnovao je 2019. godine Aleksij Bešulja, a do sada je izdala oko 20 knjiga na ukrajinskom jeziku. Osim knjiga vojne tematike, izdaju i istorijske knjige, avanturističke romane – a očigledno i memoare nacista.

A i zašto ne – jer nalaze se u državi koja je trenutno evropska prestonica nacizma. Bandera, Hitlerov kolaboracionista odgovoran za zločine u Galiciji, za mnoge Ukrajince narodni heroj, a ulice u više gradova, pa i u Kijevu, nose njegovo ime. Simbolično – Pavelićevi memoari ugledali su svetlost ukrajinskog dana baš u ulici koja nosi ime baš po Pavelićevom, bar po zločinima, "izgubljenom bratu blizancu".  Ante je stigao kod "kolege" Stepana. 

Ukrajinski nacionalistički pozdrav "slava Ukrajini" koji je inače fašistički pozdrav "banderovaca", sada je, "pojačan" i hrvatskim usklikom "za dom spremni".

Dok progone Puškina i Čehova, Ukrajinci slave naciste, ne samo "svoje", već i belosvetske ubice poput Pavelića.

Nije ni čudo što je denacifikacija Ukrajine proglašena za jedan od glavnih ciljeva specijalne vojne operacije, i što je nedavno, zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev poručio da će SVO biti nastavljena sve dok se nacistički režim u Kijevu ne uništi.

Borba je, dakle, "neprestana" i vodiće se – do poslednjeg Bandere i Pavelića.

image