Rusija

But ekskluzivno za RT: Nikome, čak i mnogim sudijama nije bilo jasno za šta sam optužen

Oslobođeni ruski biznismen u potpunosti podržava izvođenje specijalne operacije; američki zatvori poput nacističkih
But ekskluzivno za RT: Nikome, čak i mnogim sudijama nije bilo jasno za šta sam optuženwww.globallookpress.com © wr1

Viktor But koji se 8. decembra vratio u Rusiju iz američkog zatvora u okviru razmene za američku košarkašicu Britni Grajner smatra da je bio nepravedno osuđen i da mnogim sudijama nije bila jasna njegova krivica. 

"Imao sam sve neophodne papire. Ja sam sa evropskih aerodroma vršio avio trgovinu, a mene su optužili da ja tamo prenosim narkotike ili šta već. Ono što se sa mnom dešavalo je potpuno isto sa ovim što se danas dešava u odnosu prema našoj zemlji", rekao je on u ekskluzivnom intervjuu za RT.

But je rekao da je sudija u Sjedinjenim Državama nazvao njegove aktivnosti normalnim za jednog biznismena.

"Normalan čovek bi mogao da pomisli – čemu toliki cirkus, jer nije bilo ničega. I na suđenju je sudija rekao da mu je žao, nije video ništa na suđenju što me čini krivim. Rekao je da sam normalan biznismen, da iste stvari rade i drugi biznismeni i da nisam uradio ništa protivzakonito", rekao je But.

Prema njegovim rečima, u okviru sporazuma o priznanju krivice ponuđeno mu je 30 godina zatvora umesto doživotne kazne, ali je on to odbio i nikada nije priznao krivicu.

Viktor But je služio 25-godišnju kaznu u Sjedinjenim Državama pod optužbom da je planirao ubistvo američkih državljana i materijalno podržavao terorizam a u četvrtak je pušten iz američkog zatvora.

Viktor But je rekao da u potpunosti podržava specijalne rusku vojnu operaciju u Ukrajini i da bi ako je moguće, učestvovao u njoj.

"Stalno sam se pitao zašto to nismo otpočeli ranije, ali nismo bili spremni. Da sam bio slobodan i da sam bio u Rusiji, ja bih, da je ranije do toga došlo, sigurno bio dobrovoljac", rekao je  Viktor But.

But je rekao da je najteža stvar u zatvoru u Sjedinjenim Državama nedostatak komunikacije sa voljenima pošto je imao samo jedan poziv mesečno i to što je oko tri godine proveo u samnici.

Treba znati praštati, ne kažem da treba da se ćuti ili ne boriti se, već se ne treba gneviti. Kao što nas uči naša tradicija da praštamo. Meni je najteže bilo to što nisam mogao da se čujem sa svojim dragim i bliskim ljudima. Samo jedanput mesečno, još sam pre toga tri godine proveo u samici", rekao je But.

Prema njegovim rečima, psihički mu je bilo teško, u početku je imao napade panike ali je kasnije započinjao dan sa "pet minuta radosti".

"Ono što je meni pomoglo… ne znam odakle je došlo, to je valjda iz naše tradicije - svaki put kada sam ustajao gledao sam da se smejem što više. Započinjao sam dan tako što bi se što više smejao, kako bih sve to mogao da izdržim. To je bio način da se izborim sa depresijom", rekao je But.

"A to je ono što je njih najviše mučilo, to kad čuju da se smeješ, onda gledaju da ti ceo dan ne donose hranu", dodao je But.

Na pitanje kako se trenutno oseća, But je rekao: "Osećam kao srećna osoba".

Viktor But koji je skoro 15 godina proveo u zatvoru u SAD je izjavio da su američki zatvori napravljeni u skladu sa sistemom koji su osmilili nacisti.

"U zatvoru gde sam ja bio, ti nikoga ne vidiš mesecima. Dozvoljen ti je samo jedan poziv mesečno, a svaki put kada bi išao na svoj telefonski poziv trojica bi me izvodila iz samice. Kada sam prebačen u zajedničke ćelije bio sam i sa afroamerikancima i sa latinosima, ali tamo važe posebne igre. Na primer, izdaj onog sa kojim deliš ćeliju i za uzvrat će ti možda smanjiti kaznu", izjavio je But.

Na pitanje o odnosu prema američkim predsednicima odgovorio je da među njima nema mnogo razlike i da oni nisu prijatelji Rusije.

"Moj odnos prema Bajdenu i Trampu... Nemamo mi tamo prijatelje. Moji su prijatelji ruska armija i ruska flota. A razlika između Trampa i Bajdena je kao između Koka Kole i Pepsija", rekao je But.

On je zaključio da su Amerikanci zapravo mnogo veće žrtve sopstvenog sistema, nego što su to drugi narodi i da ono što se sada dešava na Zapadu predstavlja samoubistvo civilizacije.

"Ne verujem da će u SAD doći do revolucije. Trenutno, čitavo društvo tamo strada od narkotika, a društvo koje je pod narkoticima ne može da izvede revoluciju. Ono zapravo postaje zombi. To što Holivud prikazuje, to je indoktrinacija", objasnio je on.

Na kraju se zahvalio svima za svoje oslobođenje i mnogobrojna pisma koje je dobijao dok je bio u zatvoru, sa svih strana sveta, od ruskih ljudi, i iz Ukrajine.

image
VV inauguration
banner