Rusija

Zaharova: Kijev je zabranio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu kako bi iskorenio pravoslavlje

Cilj kijevskog režima je da se umesto istinskog pravoslavlja uvede lažnu crkvu, ocenila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Kijev je zabranio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu kako bi iskorenio pravoslavljeGetty © STR/NurPhoto

U Ukrajini je usvojen zakon kojim se zabranjuje kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva kako bi se konačno uništilo pravoslavlje i zamenilo lažnom crkvom, ocenila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ovde je cilj bio da se u korenu uništi kanonsko pravoslavlje i da se umesto njega uvede lažna crkva. Nije u pitanju raskolnička, već u bukvalnom smislu lažna crkva koja samo naizgled koristi slične obrede", rekla je Zaharova za "Zvezdu".

Otimanjem crkva, manastira i hramova, lažna crkva se ruga pravoslavnom svetu, ocenila je Zaharova.

Čast, pohvala i naklon do poda onim stanovnicima Ukrajine, bez obzira na nacionalnost, koji po cenu svog života i uprkos rizicima čuvaju istinsko pravoslavlje na teritoriji Ukrajine, poručila je Zaharova.

Ukrajinska Rada danas je usvojila zakon kojim se zabranjuje rad Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji te zemlje. Zakon stupa na snagu 30 dana nakon objavljivanja.

Predlog zakona o zabrani UPC pripremljen je po direktnom uputstvu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji je objasnio da će dokument "ojačati ukrajinsku duhovnu nezavisnost" i "lišiti Moskvu mogućnosti da ograničava slobodu Ukrajinaca".

Zakon je usvojen je u prvom čitanju u Vrhovnoj radi u oktobru 2023. godine.

Međutim, skoro godinu dana dokument nije dostavljen na drugo čitanje zbog bojazni da neće dobiti dovoljan broj glasova poslanika i da će izazvati nezadovoljstvo Zapada.

Ipak, 16. avgusta 2024. izvršene su konačne izmene dokumenta, dobio je novo ime - "O zaštiti ustavnog poretka u sferi delovanja verskih organizacija", a odbor za humanitarnu i informacionu politiku preporučio je parlamentu da ga usvoji u drugom čitanju i uopšte.

image