Rusija

Zaharova lideru Tajvana: Laj može samo da laje, nemamo problema sa Kinom u pitanju granice

Lider Tajvana nije ovlašćen da daje bilo kakve izjave u ime Pekinga, istakla je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova lideru Tajvana: Laj može samo da laje, nemamo problema sa Kinom u pitanju granicewww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry Press Service/Handout/Anadolu Agency

Rusija i Kina su zvanično potvrdile da između njih ne postoje teritorijalni sporovi, stoga Moskvu ne zanima mišljenje marginalnih političara na tu temu, poručila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na izjavu lidera Tajvana Laj Čing-tea da bi Kina trebalo da oduzme Rusiji određene teritorije.

"Mišljenja pojedinih marginalnih političara, obuzetih revanšističkim sindromima, mogu da zanimaju bilo koga, ali ne i nas. Tako da Laj, koga su Amerikanci podstakli na separatizam, može da laje koliko hoće. Ovo neće doneti ništa dobro ni njemu ni narodu Tajvana", istakla je Zaharova.

Međusobno odricanje od bilo kakvih teritorijalnih pretenzija između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine zabeleženo u Ugovoru o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji od 16. jula 2001. godine, ukazala je Zaharova.

Kako je podsetila, Moskva i Peking su konačnu tačku u rešavanju svih pitanja vezanih za granicu stavile potpisivanjem Dodatnog sporazuma o rusko-kineskoj državnoj granici 14. oktobra 2004. godine.

"Taj stav je potvrđen u nizu drugih zajedničkih dokumenata koje su Kina i Rusija usvojile na najvišem nivou. Rusija se dosledno pridržava principa jedne Kine, a Vlada Kine je jedina zakonita vlast u toj zemlji", istakla je Zaharova.

S tim u vezi, lider Tajvana nije ovlašćen da daje bilo kakve izjave u ime Pekinga i bolje bi mu bilo da bliže sagleda ekonomske probleme ostrva i zauzme konstruktivan pristup predlozima rukovodstva Kine za mirno ujedinjenje sa kontinentalnom Kinom, zaključila je Zaharova.

image