Rusija

Zaharova: Možda bi kineska mornarica trebalo da patrolira Lamanšom

Ako evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost poziva evropsku mornaricu da patrolira Tajvanskim moreuzom, da li, možda, ratne mornarice država azijsko-pacifičkog regiona treba da doplove do Lamanša, upitala je ruska zvaničnica
Zaharova: Možda bi kineska mornarica trebalo da patrolira Lamanšomwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Rusija nije dala odobrenje Borelju da govori u njeno ime, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući izjavu evropskog zvaničnika.

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je rekao da Evropa mora aktivno da učestvuje u ovoj situaciji oko Tajvana, koji je od posebnog značaja "u pogledu ekonomije, trgovine i tehnologije" za nju. 

"Zato pozivam mornarice EU da patroliraju Tajvanskim moreuzom kako bi ponovo potvrdili privrženost Evrope slobodi plovidbe u ovoj kritičnoj oblasti", poručio je evropski zvaničnik.

"Pod jedan, Evropska unija je samo deo Evrope. Mi, Rusija, nismo dali Borelju dozvolu da govori u ime cele Evrope", napisala je Zaharova na Telegramu. Drugo, nastavila je ona, zar onda ne bi trebalo i da ratne mornarice država azijsko-pacifičkog regiona patroliraju, na primer, Lamanšom?

image