Svet

Rat Kine i Tajvana 2027. godine?

Američki obaveštajci veruju da je kineski predsednik Si Đinping naredio svojoj vojsci da bude spremna da do 2027. pripoji Tajvan
Rat Kine i Tajvana 2027. godine?© Tanjug/An Ni/Xinhua via AP

Tajvan se priprema za mogući sukob sa Kinom 2027. godine, rekao je ministar spoljnih poslova te međunarodno nepriznate teritorije Džozef Vu.

"Shvatamo kinesku vojnu pretnju veoma ozbiljno... Mislim da je 2027. godina u kojoj treba da budemo ozbiljni", naveo je on, a preneo "Gardijan".

Američki obaveštajci inače veruju da je kineski predsednik Si Đinping naredio svojoj vojsci da bude spremna da do 2027. pripoji Tajvan, koji smatra svojom teritorijom.

Neki američki zvaničnici, međutim, veruju da bi sukob i ranije mogao da se desi, pa je tako general Majk Minihan, bivši zamenik komandanta američke indo-pacifičke komande, naveo da mu je "Indo-Pacifik" najavio da konflikt počinje 2025. godine.

Direktor kineskog programa u američkom istraživačkom centru "Stimson" Jun Sun navela je da su vojne sposobnosti neophodan, ali ne i dovoljan uslov da Kina pokrene napad.

"Vojna spremnost ne sugeriše da će Kina preduzeti taj potez. Ne mislim da Si planira invaziju na Tajvan 2027. godine, osim ako Tajvan do tada ne proglasi nezavisnost", rekla je ona i napomenula da kineske vlasti nikada nisu javno rekle da je ta godina cilj.

Vu je povukao i analogiju između Kine i Rusije, rekavši da svet u prošlosti nije ozbiljno shvatio "agresivne stavove" Moskve.

"Nismo sprečili Rusiju da preuzme Krim. A Rusi su bili ohrabreni da krenu napred i započnu rat protiv Ukrajine. Nismo sprečili Kinu da uvede zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hong Kongu. I ljudi su se pitali: da li će Tajvan biti sledeći? Sada Tajvan oseća sav ovaj pritisak", požalio se Vu zapadnim saveznicima.

Još kada je došao na vlast 2012. godine, kineski predsednik Si je naglasio da se pitanje Tajvana "ne može prenositi s generacije na generaciju", a ministar spoljnih poslova Ćin Gang u petak je istakao da obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju Kini i da će "oni koji se igraju vatrom na Tajvanu na kraju izgoreti".

image