Rusija

Kremlj: Nema povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine pre kraja godine

Dmitrij Peskov je saopštio da nema ruskog teškog naoružanja u pojasu Zaporoške nuklearne elektrane
Kremlj: Nema povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine pre kraja godinewww.globallookpress.com © Dmitry Peskov

Povlačenje trupa iz Ukrajine pre kraja godine ne dolazi u obzir, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara o povlačenju ruskih trupa iz specijalne vojne operacije u Ukrajini, Peskov je nedvosmisleno potvrdio: "Ne dolazi u obzir", rekao je.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije, tokom onlajn govora na samitu G20, objavio svoju viziju koraka za obnavljanje mira u Ukrajini a plan se sastoji od 10 tačaka. Među njegovim predlozima su, između ostalog, bili radijaciona i nuklearna bezbednost i povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

Za "tri koraka", koje je Zelenski na tom sastanku nazvao dovoljnim za mir, Peskov je rekao da ih treba shvatiti kao korake ka nastavku neprijateljstava.

Nova realnost

Ukrajinski lider je naveo nekoliko uslova koji će, po njegovom mišljenju, okončati ratna neprijateljstava u zemlji. Jedna od njih uključuje prebacivanje u Kijev savremenih tenkova, artiljerije, granata, kao i više raketne artiljerije i raketa većeg dometa.

"Ukrajinska strana treba da uzme u obzir sve što se desilo u proteklo vreme. Zapravo, to su realnosti koje su nastale zbog politike ukrajinskog režima, vođene u poslednjih 20 godina. A ove realnosti ukazuju na to da su se Ruskoj Federaciji pripojili novi regoni, kao rezultat referenduma održanim na tim teritorijama", naglasio je Peskov.

Portparol Kremlja je precizirao da je bez uzimanja u obzir nove realnosti nemoguć bilo kakav napredak.

Prioritet - obnova i poboljšanje života u novim regionima

"Obnavljanje i uspostavljanje mirnog života u novim ruskim regionima je apsolutni prioritet. S obzirom da se tamo šalje dosta novca, državni organi koji se time bave su pod stalnim nadzorom i kontrolom", rekao je Peskov.

Dodao je da ima još mnogo posla. Često se radovi izvode u neposrednoj blizini područja vojnih katastrofa, primetio je Peskov. Prema njegovim rečima, infrastruktura je uglavnom stara i propala jer je nedovoljno finansirana, pošto su poslednjih osam godina bile teške za DNR i LNR. 

"Za razorenu infrastrukturu možemo da zahvalimo i varvarskom granatiranju koje oružane snage Ukrajine nanose društvenoj infrastrukturi", dodaje Peskov.

"Zbog toga će sve ovo morati da se popravi i razvije. Za to su potrebni novac i ljudski resursi. I jednog i drugog imamo dovoljno", dodao je Peskov.

Bez ruskog teškog naoružanja oko Zaporoške nuklearke 

Peskov je potvrdio da ruskog teškog naoružanje nije bilo i nema u pojasu Zaporoške nuklearne elektrane i dodao da Rusija nastavlja kontakte sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) po pitanju bezbednosti postrojenja.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je IAEA postigla dogovor sa ruskim snagama oko povlačenja teškog i lakog naoružanja sa teritorije Zaporoške nuklearne elektrane.

"Želim da vas podsetim na reči predsednika Putina da u stanici nema nikakvog ruskog teškog naoružanja, a to mogu jasno da potvrde zaposleni u IAEA koji su tamo danonoćno", rekao je Peskov i dodao da Rusija nastavlja kontakte sa međunarodnom organizacijom na temu bezbednosti postrojenja.

"Nastavljamo kontakte sa IAEA, veoma smo zainteresovani da se ti kontakti održavaju i visoko cenimo nivo naše komunikacije. Nastavićemo u tom duhu", rekao je portparol ruskog lidera.

Dan ranije, šef IAEA Rafael Grosi rekao je da se nastavlja rad na stvaranju bezbednosne zone oko Zaporoške nukearne elektrane.

Najveća nuklearka u Evropi

Ova nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara i to je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi (ima šest blokova snage po jedan gigavat). Od marta je pod zaštitom ruske vojske. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je istaklo da je zaštita neophodna kako bi se izbeglo curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala.

Ukrajinska vojska nastavlja da redovno granatira Energodar i teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje u blizini grada. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da kijevski režim nastoji da stvori privid pretnje nuklearnom katastrofom nastavljajući namerno granatiranje. Ranije je Kremlj saopštio da je neophodno zahtevati od Ukrajine da povuče teško naoružanje sa područja nuklearke i prestane sa granatiranjem.

Moskva je prošle nedelje saopštila da nema značajnijih promena u zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, a prema Grosiju, situacija oko nje ostaje krhka i potencijalno opasna.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da strane trenutno nisu blizu dogovora o prihvatljivom sporazumu između Ruske Federacije i Ukrajine o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearke Zaporožje.

image