Rusija

Rusija spremila odgovor za gornju cenu nafte?

Prema dokumentu, zabranjena je prodaja ruske nafte ako se ograničenje cene pojavljuje kao uslov u ugovoru, ili je nafta namenjena zemljama koje učestvuju u pokušaju ograničenja cene, pišu "Vedomosti"
Rusija spremila odgovor za gornju cenu nafte?www.globallookpress.com © Nono Rico/Europa Press

Ruske vlasti su se usaglasile oko odgovora na pokušaj Zapada da ograniči cenu ruske nafte, saznaju "Vedomosti".

"Nacrt predsedničkog dekreta koji opisuje mehanizam protivmera je generalno usaglašen", rekao je izvor upoznat sa tekstom dokumenta, a informaciju su potvrdila dva sagovornika bliska vladi.

Konkretno, prema nacrtu uredbe, zabranjena je prodaja nafte po sledećim osnovama:

Zabranjena je prodaja nafte ako je u ugovoru navedena zemlja koja je pristupila gornjoj ceni kao primalac, kao i ako se gornja cena pojavljuje kao uslov u ugovoru, ili su referentne cene postavljene jednake gornjoj ceni (60 dolara po barelu).

Uredba koja stupa na snagu od trenutka objavljivanja važiće do 1. jula naredne godine sa mogućnošću produženja, i neće se odnositi na sporazume koji su nastali pre 5. decembra.

Dokument se još dorađuje u predsedničkoj administraciji, naveo je izvor blizak vladi. Prema njegovim rečima, odredba o maksimalnom popustu za rusku naftu u odnosu na međunarodne cene još uvek nije fiksirana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kao ni predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva energetike nisu potvrdili ovu informaciju.

"Vedomosti" su se za komentar obratile i najvećim kompanijama "Rosnjeft", "Lukoil", "Gaspromnjeft", "Surgutneftegaz", "Tatneft", "Rusnjeft", koji takođe nisu želeli da komentarišu.

Peskov je juče obećao da će tekst ukaza biti objavljen "u narednim danima".

"Želim da vas podsetim da je u Biškeku predsednik Putin rekao da će se razgovarati o odgovarajućem dekretu, a kao i da se još razgovara o nekim aspektima. U narednim danima ova diskusija će biti finalizovana i već institucionalizovana u formi predsedničkog dekreta", naglasio je Peskov.

Vanredni profesor na Finansijskom univerzitetu pri ruskoj vladi Leonid Krutakov rekao je da "mere odgovora treba da budu na nivou pretnji i izazova koje novi mehanizam cena predstavlja ne samo za Rusiju, već i za sve učesnike na tržištu".

"Ono što je danas moguće u odnosu na jednu zemlju i jednu robu, moguće je sutra u odnosu na druge zemlje i drugu robu. U suštini, gornja cena nije ništa drugo do novi oblik interakcije na tržištu, koji može dovesti do ukidanja principa slobodne trgovine i uvođenja stroge regulacije", tvrdi Krutakov.

image