Ekonomija

Ministar energetike Omana: Svi smo nezadovoljni, ko je sledeći?

Salim el Aufi se pribojava da bi se ograničenje cene nafte moglo proširiti i na druge države
Ministar energetike Omana: Svi smo nezadovoljni, ko je sledeći?© Tanjug/AP Photo, File

Ministar energetike Omana Salim el Aufi rekao je za "Blumberg" da među državama koje proizvode naftu vladaju nezadovoljstvo i zabrinutost zbog ograničenja na cenu ruskih barela koje su uvele zemlje Grupe 7.

"Mislim da se ta odluka nikome ne sviđa i ne znamo dokle će se ići. Danas pogađa Rusiju, a već sutra se sve može promeniti. Moglo bi doći do globalnog ograničenja cena, što bi bilo izuzetno ozbiljno", rekao je Salim el Aufi u intervjuu u Muskatu. 

Ograničenje na cenu ruske nafte verovatno će dovesti do smanjenja ulaganja u proizvodnju ovog energenta na svetskom nivou, izjavio je El Aufi nekoliko dana pošto su se države članice OPEK+ složile da proizvodnju nafte održe na sadašnjem nivou, tj. da se pridržavaju oktobarske odluke da smanje snabdevanje za dva miliona barela dnevno.

"Svako dodatno smanjenje proizvodnje nafte verovatno bi poslalo negativnu poruku tržištu", rekao je El Aufi i dodao: "Za sada se držimo odluke iz oktobra. Ali to ne znači da ne možemo da odgovorimo ako utvrdimo da je tržište preopterećeno zalihama ili da nafte nedostaje. Možemo se sastati u bilo kom trenutku i doneti nove odluke."

Grupa 7 je ove sedmice postavila gornju granicu cene ruske nafte (60 dolara po barelu), a Evropska unija je uvela zabranu na uvoz ruske nafte koja stiže morskim putem. S druge strane, kineska vlada je popustila kovid mere, pa se očekuje da bi Kina, inače najveći uvoznik nafte na svetu, mogla da poveća potražnju za crnim zlatom.

image