Rusija

Putin razgovarao sa predsednikom Brazila o BRIKS-u i Ukrajini

Predsednik Rusije i predsednik Brazila dogovorili su sledeći sastanak koji će biti održan na marginama samita BRIKS-a u Kazanju ove godine
Putin razgovarao sa predsednikom Brazila o BRIKS-u i Ukrajini© Kremlin.ru

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je na četvrtom Evroazijskom ženskom forumu potvrdio da je tokom dana telefonom razgovarao sa predsednikom Brazila Lulom da Silvom. Kako je otkrio, tema razgovora bila je saradnja u okviru BRIKS-a i Azijsko-pacifička ekonomska saradnja. 

"Na prethodnim forumima pokrenute su mnoge konkretne inicijative, uključujući i jačanje saradnje unutar BRIKS-a, Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje i 'ženske dvadesetorke'. Inače, upravo sam o svim ovim pitanjima razgovarao sa predsednikom Brazila. Pozdrav iz Brazila", rekao je Putin na plenarnoj sednici kojoj prisustvuju žene lideri iz 126 zemalja sveta. 

U zvaničnom saopštenju Kremlja navedeno je da su Putin i De Silva "razmotrili aktuelna pitanja daljeg razvoja rusko-brazilskog strateškog partnerstva". Putin je, takođe, zahvalio brazilskom predsedniku na podršci ruskom predsedavanju BRIKS-om ove godine i informisao ga o tome kako teku pripreme za samit koji će se u oktobru održati u Kazanju.

Lideri su se, takođe, dogovorili o budućim kontaktima koji bi trebalo da se realizuju na marginama samita BRIKS-a. 

Još jedna od tema razgovora bio je i ukrajinski sukob. Kremlj javlja da je Putin brazilskom predsedniku objasnio principijelan stav Ruske Federacije o ovom pitanju, budući da je Da Silva pokazao zainteresovanost da doprinese razrešenju sukoba. 

image