Svet

Lula da Silva: Uvek sam imao dobre odnose sa Putinom i Medvedevom

Predsednik Brazila je istakao da ceni podršku Rusije za stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN, dok Amerika, s druge strane, nikada nije pokazala interesovanje za ovo pitanje
Lula da Silva: Uvek sam imao dobre odnose sa Putinom i MedvedevomGetty © Andreas Rentz

Predsednik Brazila Lula da Silva kaže da je uvek imao dobre odnose sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i zamenikom predsednika Saveta bezbednosti Dmitrijem Medvedevom, prenosi "Metropoles" na svom Jutjubu

Brazil ceni odluku Rusije da podrži njen zahtev za stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN, dodao je Lula da Silva.

"To je bio veoma važan politički trenutak, kada se država kao što je Rusija založila za ulazak Brazila u Savet bezbednosti UN", naglasio je predsednik te zemlje.

Sa druge strane, SAD nikada nisu pokazale interesovanje za ovo pitanje, zaključio je brazilski predsednik.

U novembru 2023. godine ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva ceni nezavisnu spoljnu politiku Brazila i podržava želju ove zemlje da postane stalni član Saveta bezbednosti UN.

Takođe, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski napomenuo je da Indiju i Brazil smatra dostojnim kandidatima za stalno članstvo, a da uključivanje zapadnih država u SB neće dodati raznolikost toj organizaciji jer tamo svi rade po istoj komandi.

image